GentDT/Salut&Bellesa

Postura: Bons hàbits a la feina

24.04.2016 | 04:00
Bona i mala postura per treballar
Bona i mala postura per treballar

Quants cops ens podem queixar al llarg de la setmana de mal d´esquena, de cervicals o de lumbars? I quants d´aquests mals podríem evitar si corregíssim la postura quan treballem, quan carreguem pes o quan realitzem tasques quotidianes? Precisament això és el que intenta fer la higiene postural, el conjunt de normes que tenen com a objectiu mantenir la correcta posició del cos per evitar possibles lesions a l´hora de dur a terme les activitats diàries, evitant que es presentin dolors i disminuint el risc de lesions.
En aquest punt és essencial tenir en compte la postura que mantenim a la feina, ja que és un dels llocs on passem la major part del dia. A l´entorn de treball hi ha tota una sèrie de factors que influeixen en les nostres accions, com ara els requeriments de la tasca que hem de realitzar, les característiques dels equips i el mobiliari, l´entorn físic o l´organització del treball. El fet que aquests factors no comportin postures perjudicials per a l´esquena dependrà del disseny del lloc de treball, pe- rò l´adopció d´uns hàbits saludables està únicament a les nostres mans.
Així, a l´hora de treballar cal evitar les posicions fixes i canviar de postura cada cert temps, a més de garantir la recuperació muscular si es fa un treball repetitiu en què sigui necessari aplicar força. A més, convé adaptar el lloc de treball a les característiques o necessitats sempre que sigui possible (cadira, eines...).
També és important emprar la roba i el calçat adequats i, en general, evitar les postures forçades d´esquena així com els moviments bruscos.

Exercicis per corregir la postura
Les males postures poden danyar la columna vertebral, produint mals d´esquena i vista cansada. Per això es proposen alguns exercicis per corregir els problemes i que es poden realitzar a l´oficina.

Seure a la cadira
L´esquena recta i recolzada en el respatller de la cadira, que ha de ser còmoda i adequada. És aconsellable no creuar les cames i mantenir-les ben recolzades a terra.

Exercicis de vista
Són molt importants per a les persones que es passen el dia davant de l´ordinador. Cada 45 minuts aproximadament fixa la vista en un punt proper i després en un punt llunyà i repeteix-ho diverses vegades.

Aixeca´t de la cadira
Fes pauses cada hora, estira l´esquena, els braços i les cames. Camina una mica si pots.

Varia de postura
I realitza petits estiraments sense aixecar-te. Per exemple, no recolzis l´esquena i, amb els braços relaxats als costats o estirats cap enrere, treu pit i estira l´esquena.

Petits massatges
Fes-te´ls tu mateix a les cervicals o a les lumbars. Et servirà per evitar que s´acumuli la tensió en aquestes zones. Tanca els ulls i amb els dits fes un petit massatge a la templa. Aquest exercici és altament beneficiós, ja que a la vegada que els ulls i la ment descansen s´eviten mals de cap produïts per centrar tota l´atenció en la pantalla de l´ordinador.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook