Gemma Cortabitarte: "A Catalunya hi ha il·lustradors molt potents"

24.04.2016 | 04:00
Gemma Cortabitarte és gerent de l´associació professionaL d´il·lustradors de Catalunya.
Gemma Cortabitarte és gerent de l´associació professionaL d´il·lustradors de Catalunya.

Gemma Cortabitarte és gerent de l’associació professionaL d’il·lustradors de Catalunya.
El món de la il·lustració té bona salut a Catalunya?
Sí, però considero que encara la pot tenir millor. El nivell de qualitat és fantàstic i hi ha unes escoles d’il·lustració molt actives, que estan formant grans futurs autors.

Què falta per fer?
Des de la nostra associació insistim en dos aspectes: en com fer d’aquesta professió una manera de viure i en com poder treballar al mercat exterior.

Avui es pot viure només de la il·lustració o és una tasca difícil?
En aquest context de crisi moltes professions lliberals (advocats, periodistes...) i no només la il·lustració s’han enfonsat. Qualsevol disciplina artística sempre fa pensar que l’autor viu de l’aire, que la creació ve d’inspiració divina i no requereix cap esforç. I no és així. El consum d’imatges ha d’anar unit a uns drets d’autor i l’il·lustrador ha de cobrar per la seva feina.

Una bona sortida és treballar per a l’estranger. Internet ajuda no?
Exacte. Les noves tecnologies han ajudat a poder anar a fóra, al mercat exterior i treballar per editorials internacionals perquè es paga bé. Com que el nivell dels nostres il·lustradors és alt hi ha països que aprofiten aquest talent.

Quin és el repte actual de l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya?
La nostra associació va néixer l’any 1981 per defensar i promoure els drets i interessos dels il·lustradors. Afortunadament han millorat les condicions i el reconeixement social. Però encara s’ha de prendre consciència que una il·lustració es paga en proporció al rendiment que se’n treu.

Quants professionals associats tenen actualment?
Estem al voltant dels 500. Bona part són de la província de Barcelona però ens agradaria que també s’incorporessin d’altres zones de Catalunya. Per això estem fent un esforç de descentralització.

De quines disciplines o especialitats predominen?
Procedeixen de totes les branques de la creació visual. Llibre de ficció, de text i còmic són les àrees més representades. Però el mercat és molt més ampli: hi ha de moda, publicitat, productes, televisió, còmic, edició multimèdia, joc didàctic, muralisme... A més s’està diversificant amb il·lustradors de videojocs, d’aplicacions mòbils...

També estan despuntant professionals amb molt de talent.
Tenim il·lustradors molt potents. I en l’àrea literària jo convido a qualsevol persona que agafi un llibre il·lustrat, miri els crèdits i pari atenció també en quin és l’autor dels dibuixos. Veurà que hi ha univers increïble d’il·lustradors.

Quina és l’activitat més important que fa l’associació?
Els premis Junceda, que s’atorguen al maig, i cada cop tenen més relleu perquè tenen una categoria internacional.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook