GentDT/Gastronomia

Peix blau

22.04.2016 | 14:32
Els peixos blaus han anat escalant posicions en l´escala del prestigi gastronòmic
Els peixos blaus han anat escalant posicions en l´escala del prestigi gastronòmic

Sans i saborosos, des de fa un temps els peixos blaus han anat escalant posicions en l’escala del prestigi gastronòmic. Estudis recents han demostrat la seva riquesa en àcids grassos poliinsaturats, altament beneficiosos per a la prevenció de malalties cardiovasculars. Acostumen a ser d’aigües profundes i fredes, i es poden reconèixer fàcilment si ens fixem en la seva cua: la tenen en forma de “V”. Els peixos blaus, amb el seu gust intacte lluny de les piscifactories, tenen molt a oferir-nos.
Però, per a la majoria, el dubte acostuma a ser el següent: quins són els peixos blaus rics en aquests àcids omega 3? N’hi ha força, però sobretot destaquen el salmó, la tonyina, la sardina, l’anxova, el turbot, l’aladroc, el verat, l’areng, el roger, l’anguila, la truita marina i el peix espasa.
El peix blau s’ha tornat molt important en l’alimentació de les persones gràcies als beneficis que aporta al nostre organisme. Font de proteïnes i de diverses vitamines, entre les quals destaquen la “A”, la “D” i les del grup “B”, destaca per ser un aliment de baix contingut calòric i ric en minerals com el potassi, el fòsfor, el magnesi, el ferro i el iode. A més, es tracta d’un peix que aporta àcids grassos omega 3, necessaris per protegir el sistema cardiovascular en reduir els nivells de colesterol dolent (o LDL) i augmentar els nivells de colesterol bo (o HDL), la qual cosa evita el dipòsit de greixos en les parets arterials i preveu l’aterosclerosi, causa de nombroses malalties com cardiopaties coronàries, accidents cerebrovasculars... Altres efectes són que impedeix la formació de trombos i disminueix la tensió arterial. Té propietats antiarítmiques, ja que regularitza el ritme en incrementar les transmissions elèctriques entre els músculs.

Fomenten la salut mental
D’altra banda, fomenten la salut mental, essent molt aconsellables en els casos de depressió, estrès i fins i tot en algunes esquizofrènies. A més, eviten l’aparició de càncers de còlon, mama i pròstata. També té propietats antiinflamatòries que rebaixen la inflamació i dolor en artritis reumatoide, lupus i altres. També millora la salut de la pell, alleuja el cansament crònic, enforteix els ossos i està indicat en la profilaxi de malalties de tiroides per la presència de iode.
Adquireix peix fresc. El peix blau, igual que tot el peix, es fa malbé molt fàcilment. Per això és preferible consumir-lo el mateix dia i mai congelar-lo si ja va ser congelat. D’altra banda, es recomana escollir principalment els que més àcids grassos continguin. Alguns peixos blaus, com el salmó i l’areng, posseeixen fins a 2 grams d’omega 3 per cada 100, el que resulta molt beneficiós per a l’organisme. Finalment, si es prepara rostit, s’aconseguirà concentrar encara més el seu sabor. No obstant això, cal tenir en compte que es tracta d’un tipus de peix que, per si mateix, ja té un sabor molt més fort que la resta.
I arriba la pregunta del milió, quant peix blau es pot consumir a la setmana? Els organismes de salut recomanen consumir-ne dues porcions riques en omega 3 a la setmana. Però donat l’alt percentatge de mercuri d’aquest tipus de peix fresc, sobretot en els de mida més grossa, es pot substituir una de les porcions per peixos blaus enllaunats (tot i que cal vigilar ja que aquests contenen gran quantitat de sal). Una bona opció, per exemple, són les sardines, que d’altra banda és un dels peixos blaus amb més baix percentatge de mercuri degut a la seva mida.
Si estàs embarassada, consulta al teu metge sobre la conveniència o els riscos de consumir peix blau, sobretot els que tenen un alt contingut de mercuri.
De la mateixa manera, els nens petits poden intoxicar-se més fàcilment amb aquest metall, per la qual cosa és preferible que obtinguin l’omega 3 d’altres aliments com els fruits secs -ametlles o nous-, les llavors de lli o l’oli de llinosa.

Incloure peix a la nostra dieta
Fàcil digestió.
El peix es digereix millor que la carn perquè la seva concentració en proteïnes és menor i perquè conté menys teixit conjuntiu. Per això, resulta una opció molt saludable, especialment per a aquelles persones que pateixen problemes digestius i gastrointestinals.

Menys risc d’obesitat. Al contenir pocs greixos saturats i poc colesterol, aporta nutrients importants sense risc d’acumular greixos. Nombrosos estudis assenyalen que poblacions que mengen més peix i menys carn tenen menor risc de patir obesitat o diabetis.


Compartir en Twitter
Compartir en Facebook