GentDT

L´incomparable plaer de la lectura

18.04.2016 | 04:22
La lectura es pot practicar arreu, mentre sigui un lloc tranquil i apte per concentrar-nos en el que llegim.
La lectura es pot practicar arreu, mentre sigui un lloc tranquil i apte per concentrar-nos en el que llegim.

Els llibres poden ser els nostres millors amics. Ens ajuden a concebre noves formes de vida, incrementar els nostres coneixements i també ens fan imaginar i descobrir.
La UNESCO, l´Organització de les Nacions Unides per a l´Educació, la Ciència i la Cultura, va decidir que el 23 d´abril se celebraria el Dia Internacional del Llibre. La tria d´aquesta data no és casual, atès que és l´efemèride de les morts dels escriptors Cervantes i Shakespeare.
Sense dubte, a Catalunya es porta a terme una de les commemoracions més arrelades d´aquesta data, que enguany caurà en dissabte i pot reforçar les vendes perquè, en ser un dia de cap de setmana, molta més gent de l´habitual podrà passejar per les parades i llibreries on s´oferiran les darreres novetats literàries. Per Sant Jordi, doncs, el costum és intercanviar llibres i, per descomptat roses. A més s´organitzen conferències i xerrades i els lectors tenen l´oportunitat de que els autors els signin els seus llibres. 

Aprofitar la tradició
El Dia del Llibre té com a finalitat la promoció de l´accés a la lectura de milions de persones. La UNESCO calcula que un de cada cinc adults no sap llegir ni escriure, i que al voltant de mil milions de persones viuen amb menys d´1 dòlar al dia. En aquestes condicions és pràcticament  impossible que puguin dedicar temps i recursos a l´hàbit de la lectura. Això ens porta a la paradoxa de que allò que per a una gran quantitat d´homes i dones esdevé un dret difícil d´aconseguir, en canvi, per a moltes altres en països avançats, pot ser vist com una activitat amb poc interès. La conclusió és senzilla: cal fomentar la lectura des de la infància. Una bona oportunitat perquè els més petits s´apropin a l´incomparable plaer de la lectura i en frueixin és, per Sant Jordi, portar-los a passejar per les parades de llibres i roses instal·lades als carrers.

Crear un ambient de lectura a casa
1-Amb els fills, parlar de llibres.
A l´àmbit de la llar, i de cara a l´educació dels fills, cal crear   un ambient de lectura. Així, és aconsellable parlar de llibres i que llegeixin els que siguin adequats a la seva edat.
2-Visitar la biblioteca. Una altra estratègia és convertir la televisió en una aliada i, per tant, trobar llibres vinculats a les  passions dels fills. També és molt útil visitar i conèixer la biblioteca del barri.
3-Un bon conte. Hem d´animar els fills a que endevinin què passarà després de la part final del conte o que s´empesquin un final alternatiu. I també que ells mateixos ens expliquin els seus contes favorits.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook