DT/Dossier

Una carrera de lletres o una de ciències?

11.04.2016 | 04:00
Per als estudiants és fonamental enfocar bé el seu futur.
Per als estudiants és fonamental enfocar bé el seu futur.

El primer que s´ha de fer quan es pensa en quina carrera universitària cursarem és ordenar quins són els nostres interessos i motivacions. Així, si sempre ens ha agradat molt llegir literatura i les matemàtiques no se´ns donen gaire bé, el que és obvi és que la branca dels nostres estudis serà la de les lletres i no de les ciències. I a l´inrevés, aquells joves avesats als números però no a les llengües, més val que s´orientin cap a un àmbit científic. Adonar-se d´això és el primer pas per tal de decantar-se per una o altra carrera; és a dir, saber si el nostre perfil és de lletres o més aviat de ciències.
Un altre element important en el marc de la tria dels estudis superiors és anar a les diferents facultats de lletres que hi hagi a les universitats més properes, o bé que ens informem, per exemple a través d´internet, de totes les possibles especialitats que podriem estudiar. Habitualment, aquests centres porten a terme un o dos cops a l´any presentacions de cadascun dels seus estudis, destinades a que els alumnes puguin orientar el seu futur amb uns bons coneixements dels aspectes més rellevants de la carrera que acabaran triant.

Sortides professionals
Entre els aspectes específics que hem de valorar d´una modalitat universitària hi trobem l´anàlisi de les matèries que inclou la carrera que més ens atrau d´entrada. Així comprovarem si ens semblen uns estudis interessants o, contràriament, ens resulten monòtons i poc suggestius. No és aquesta una qüestió frívola, perquè si no ens agrada la temàtica d´una carrera universitària, acabarem quasi odiant-la.
I una última qüestió a considerar són les eventuals sortides professionals. Aquestes s´han d´analitzar abans de matricular-nos en una determinada carrera, perquè pot ser que la que ens interessi no tingui massa sortides laborals o bé que les que hi hagi no ens acabin de fer el pes. El fonamental és enfocar bé el nostre futur.

Dintre de 10 anys, com serem?
Per a molts joves, una de les decisions més importants que prendran al llarg de la seva vida és la d´escollir els seus estudis universitaris. Aquesta tria acabarà decidint el seu futur i els ajudarà a encaminar la seva vida. Si un estudiant té dubtes sobre el que vol fer en l´àmbit professional, hi ha una forma de trobar la resposta. Que intenti imaginar-se com serà la seva vida dintre de 10 anys. Així, a què li agradaria dedicar-se?, quants diners aspira a guanyar? Reflexionant i donant una resposta a aquests interrogants personals, de ben segur que podrà perfilar millor la seva elecció i aconseguir que la carrera universitària elegida sigui veritablement la que vol. En aquest sentit, és bo pensar quant de temps lliure volem tenir quan exercim la nostra professió o si, en canvi, estem disposats a exercir una ocupació molt vocacional que exigeixi moltes hores de dedicació. 

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook