GentDT/Salut&Bellesa

Bolquers, quan deixar d´utilitzar-los?

25.03.2016 | 04:00
Un dels moments més esperats pels sacrificats pares és el de deixar d´utilitzar el bolquer
Un dels moments més esperats pels sacrificats pares és el de deixar d´utilitzar el bolquer

Després de la retirada del xumet, un dels moments més esperats pels sacrificats pares és el de deixar d´utilitzar el bolquer. Moltes famílies aprofitaran l´arribada de l´estiu i dels mesos de calor per dur a terme aquest propòsit. D´altres ho faran potser ara que vénen tants dies seguits de festa per Setmana Santa. Per assolir l´objectiu amb èxit no existeix una norma fixa perquè cada nen és diferent. Amb tot, els experts aconsellen fer el pas entre els 2 i 3 anys de l´infant.
Dir adéu als bolquers i estalviar-se definitivament aquesta despesa no respon a una ciència exacta però sí que és molt important fer-ho de forma correcta perquè en cas contrari poden sorgir problemes. Poden aparèixer infeccions, mals hàbits miccionals i, fins i tot, una futura enuresi a partir dels 5 anys, quan el nen ja hauria de controlar els seus esfínters.
En general els experts aconsellen retirar el bolquer en els mesos menys freds perquè serà més fàcil que el nen estigui més confortable. Entre els 2 i 3 anys se suprimirà de dia i caldrà esperar entre 2 i 6 mesos per a la retirada nocturna. Al mateix temps la criatura haurà de començar a aprendre a anar al WC. Per això se li haurà d´habilitar un orinal atractiu i divertit, per tal que no agafi por al vàter dels adults. En el cas de les nenes han d´usar a més reductors de circumferència, per evitar que estiguin incòmodes o inestables.

Amb paciència i estima
Els pediatres i, en especial, els psicòlegs infantils consideren que el paper dels pares en aquest moment de canvis per al nen és important. Una actitud negativa o dictatorial sobre el nen no servirà per obtenir bons resultats. Així, els experts consideren que la retirada s´ha de fer amb molta paciència i estima cap al nen, evitant càstigs o actituds que puguin avergonyir-lo i, en conseqüència, provocar que aquest deixi de col·laborar, es desanimi i no demani anar al vàter quan sent la necessitat de miccionar. Consideren que resulta molt més efectiu recórrer a estratègies emocionals positives, sempre amb afecte i comprensió.
Per als pediatres, les conseqüències d´una inadequada retirada del bolquer són en primer lloc que no s´aconsegueixi aquest objectiu. També pot provocar en la criatura temor a anar al WC, disinergia o falta de relaxació del sòl pèlvic durant la micció, orinar amb raig entretallat i de manera incompleta, deixant líquid residual a la bufeta, o fer pipí menys de quatre vegades al dia. Fuites per aguantar les ganes d´orinar més del compte, mals hàbits que impedeixen una micció relaxada, infeccions d´orina i persistència de micció involuntària durant el son són altres de les conseqüències.
S´estima que un 15% dels nens majors de 5 anys segueixen mullant el llit a la nit. I encara hi ha pediatres que decideixen esperar que el trastorn se solucioni de forma espontània. Cal estar atents i si persisteix demanar ajut.

Com actuar si té pèrdues a la nit?
Si el nen té més de 5 anys i pateix dos o més episodis de pèrdua d´orina a la nit en un mes és molt possible que pateixi enuresi. Actualment s´estima que 77.400 nens catalans tenen aquesta micció nocturna involuntària i tan sols en són diagnosticats i tractats al voltant de 15.480. Un trastorn que en el 90% és hereditari, segons el doctor Juan Carlos Ruiz de la Roja, i que causa baixa autoestima, falta de motivació i fracàs escolar.
És recomanable visitar el pediatre o uròleg per valorar si aquesta enuresi està associada a alguna altra patologia i determinar el tractament a seguir.
De totes formes, a casa els pares poden ajudar el nen a superar aquest trastorn amb aquests cinc consells bàsics:
1. No renyar el nen ni enfadar-s´hi.
2. Acostumar-lo a beure menys líquids en les últimes hores del dia.
3. No posar-li bolquers.
4. Felicitar-lo les nits que no es faci pipí i establir recompenses.
5. En el cas que el pediatre o l´uròleg ho creguin convenient, si el nen està sa, hi ha la possibilitat d´emprar alarmes o dispositius que es posen a la zona pèlvica i s´activen per despertar el nen quan orina.

"¿Qué hacer para que mi hijo no se haga pis en la cama?"
Un manual de fàcil lectura i instructiu on el doctor Juan Carlos Ruiz de la Roja ajuda els pares a resoldre tots els dubtes que els amoïnen quan aquests decideixen retirar el bolquer al petit de la casa i volen saber quin és el moment més adequat. Si el nen pateix enuresi o pèrdues al llit el doctor explica quines proves i tractament s´han de fer. Editorial: Saludable.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook