GentDT/Gastronomia

Mones: Quan els pastissers fan de la xocolata un art

28.03.2016 | 09:08
Mones: Quan els pastissers fan de la xocolata un art
Mones: Quan els pastissers fan de la xocolata un art

Els aparadors de les pastisseries de la ciutat llu-eixen aquests dies de manera espectacular. Messis, la Patrulla Canina, els Simpson, Star Wars, Frozen, Minions i d´altres personatges mediàtics tenen l´honor de ser els protagonistes de la diada més dolça que s´acosta.
El dilluns de Pasqua, com marca la tradició catalana, els padrins han de regalar als seus fillols una mona. És el producte estrella de la Setmana Santa i no és estrany que uns dies abans forns i pastisseries comencin a mostrar les seves millors propostes per atraure compradors. Uns dies en què els mestres pastissers s´engresquen a l´obrador per preparar i donar forma artística a la xocolata amb les figures i creacions més diverses.
La mona de Pasqua tradicional s´elabora amb una tortada de pa de pessic amb mantega, gema, xocolata i fruita confitada. Després és decorada amb animalons i reproduccions de personatges de tota mena i els tradicionals ous de xocolata i plomes de colors.
Totalment artesanals
La mona de pastisseria és un producte que s´elabora de forma completament artesanal i no conté colorants artificials ni conservants. "A la pastisseria les figures de xocolata són fetes amb un 100% de cacau de qualitat. En canvi, els ous que trobem a cadenes i grans superfícies poden contenir només un 30% del seu pes en cacau", adverteix el president del gremi, el pastisser Elies Miró.
El sector dels pastissers confia a tornar a sortir beneficiat amb la celebració d´aquesta tradició. Les previsions del Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província són similars a les de l´any passat. El gremi estima que es vendran al voltant de 470.000 mones de Pasqua. També preveu bones vendes de figures de jugadors del FC Barcelona, ja que quan l´equip va bé a la Lliga la demanda puja. Per tant, aneu pensant ja quina mona regalareu!

Millor no conservar-les a la nevera
De xocolata. Els mestres pastissers recorden que les mones de xocolata mai les hem de col·locar a la nevera. Perdrien el sabor i podrien emblanquinar-se. A una temperatura d´entre 18 i 20 graus poden aguantar bé uns quants dies.
De mantega i fruita. Les tradicionals mones, elaborades amb mantega i fruita, poden resistir bé a temperatura ambient el mateix dia si les posem en un espai fresc, lluny del sol i de les fonts de calor. Si triguem més dies a consumir-la, en aquest cas millor conservar-la a la nevera.
De nata. Naturalment, si el pastís està farcit de nata és més recomanable mantenir-lo al refrigerador.

Un tortell amb segles d´història
Al segle XV, primeres referències.
El "Costumari Català", de Joan Amades, ja cita la mona de Pasqua  com unes postres   que comencen a estar presents a les taules de les famílies cap al segle XV.
Coques de rosca i ous durs. Cap al segle XVIII les mones eren una massa de coca i ja era l´obsequi clàssic del padrí als seus fillols. El nombre d´ous que tenia el pastís corresponia a l´edat del nen fins que arribava als 12 anys.
La de xocolata, amb 86 anys de tradició. El Gremi de Pastissers fixa cap a 1930 les primeres mones amb figures de xocolata, obra del pastisser  Lluís Santapau. Del seu obrador sortirien mestres com Jaume Sàbat i Joan Giner.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook