GentDT/Salut&Bellesa

Esport: ets apte per practicar-lo?

20.03.2016 | 04:00
Abans de sotmetre´s a un exercici intensiu cal tenir la seguretat que el cor i la resta de l´organisme estan en forma
Abans de sotmetre´s a un exercici intensiu cal tenir la seguretat que el cor i la resta de l´organisme estan en forma

La febre del running anima cada cop més homes i dones a posar-se calçat esportiu i sortir a córrer a qualsevol moment del dia. I de ben segur que aquesta primavera, a punt d’estrenar-se, encara motivarà més atletes (de temporada o no) a llançar-se a fer curses urbanes. Molts dels apassionats per l’esport ja s’hauran inscrit a la cursa popular que organitza El Corte Inglés el pròxim 10 d’abril o, més a prop de casa, la Cursa per la Justícia Social que té lloc el 3 d’abril a Terrassa.
Però abans de sotmetre’s a un exercici intensiu cal tenir la seguretat que el cor i la resta de l’organisme estan en forma i no es pateix cap patologia silenciosa. Un metge especialista en medicina de l’esport és el professional més indicat per avaluar l’estat de salut de tota persona interessada a fer activitat física i la seva capacitat de rendiment. Aquestes revisions esportives també serviran per recomanar a l’esportista quin tipus d’entrenament li serà més saludable. Són proves mèdiques que serveixen per descartar qualsevol patologia que contraindiqui la pràctica esportiva, com ara malalties coronàries, pulmonars, lesions vertebrals, desgast per artrosi en les extremitats, etcètera. Sens dubte, el principal objectiu d’aquests controls és el de prevenir la mort sobtada. Una bona revisió en un centre especialitzat en medicina de l’esport permet que l’atleta, sigui jove o sènior, pugui desenvolupar l’activitat sense posar en risc la seva salut.
Metges especialistes en medicina de l’esport i fisioterapeutes són els professionals més indicats per dur a terme aquest tipus de seguiment a la clínica.
Les proves d’aptitud per a persones majors de 16 anys consisteixen en una exploració física completa, una revisió de l’aparell locomotor (també dels peus, amb un estudi de la marxa si és necessari), un electrocardiograma i una prova d’esforç cardíaca. Amb els resultats obtinguts el metge efectuarà un informe de valoració o un certificat mèdic esportiu, indispensables per a jugadors federats.

Alt rendiment
En el cas dels esportistes d’alta competició una de les exploracions clau en la revisió mèdica és la prova d’esforç per saber quina és la resposta de l’organisme durant i després de l’exercici. Les exploracions cardiològiques, amb una ecografia del cor, també aporten informació sobre possibles problemes d’arítmies o alteracions fins a aquell moment no detectades.
El sobreesforç físic de qualsevol esportista també posa a prova el seu sistema pulmonar, d’aquí la importància també que el metge inclogui a l’exploració proves funcionals respiratòries. Entre els aparells que se solen utilitzar en aquest tipus d’exploracions figuren l’espiròmetre, l’electrocardiògraf i l’ergòmetre amb cinta rodant o bicicleta estàtica.
L’esport és una activitat saludable i molt beneficiosa per a l’organisme. Però cal practicar-lo amb seny i amb la seguretat que no ens perjudicarà. Combinar el tipus d’exercici, sota criteri professional, amb una dieta equilibrada i estar segurs de la nostra capacitat física són la millor fórmula per estar en forma. Un dels errors més freqüents és començar a fer esport intensiu per baixar pes. Cal consultar abans un expert.

El 6 d’abril, dia mundial de l’activitat física
Catalunya és una de les comunitats amb més sensibilitat per la pràctica d’alguna activitat fisicoesportiva saludable. De fet, el 68,6% de la població, entre 15 i 69 anys, realitza algun tipus d’exercici amb freqüència, cosa que situa ens situa al capdavant dels països desenvolupats. Les campanyes de promoció de l’esport aporten el seu gra de sorra per recordar que fent exercici millorem la nostra salut. La propera cita serà el 6 d’abril, Dia Mundial de l’Activitat Física, una nova oportunitat per animar-nos a aparcar la vida sedentària. Enguany, Sant Cugat és el municipi que acollirà l’acte central d’aquesta jornada el 10 d’abril.
Enguany, la campanya tindrà dos missatges de sensibilització: “Acumula 30 minuts cada dia d’activitat física” (adreçat als adults) i “Acumula 60 minuts” (per als infants i adolescents). L’eslògan central serà “Infant actiu: adult saludable”, per incidir en la importància de començar a practicar esport des de ben petits per mantenir un estil de vida actiu en l’edat adulta.
Entre els actes previstos a Sant Cugat destaca una marxa infantil al matí i, en paral·lel, de les 11 a les 13 h, una caminada d’adults que tindrà un recorregut de 4 quilòmetres apte per a tothom, amb sortida al Parc Ramon Barnils.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook