Dossier

Anar a la universitat. Una decisió clau per al futur

07.03.2016 | 04:00
A la universitat, les persones es desenvolupen culturalment i emocional.
A la universitat, les persones es desenvolupen culturalment i emocional.

Moltes vegades ens preguntem quins són els avantatges de realitzar una carrera universitària i per què és convenient estudiar. A l´hora de prendre la decisió d´estudiar, són diversos els interrogants que poden aparèixer i és important poder respondre aquestes preguntes abans de començar, per evitar abandonar la carrera i poder finalitzar els estudis.
I és que t´acreditarà com una persona apta per desenvolupar-se en l´àrea professional escollida. Aquesta preparació no només implica millors oportunitats laborals a futur, sinó la possibilitat per prendre més i millors decisions , ja que estudiar a la universitat ampliarà els teus horitzons, tant acadèmics com personals i professionals. Es tracta, per tant, d´una responsabilitat molt gran que canviarà les nostres vides per sempre. Per això és molt important saber per què volem entrar a la universitat i què hi volem fer allà.
En aquest sentit, és molt recomanable que sapiguem què trobarem exactament un cop entrem en ella, què ens pot aportar, què hi viurem i quins sacrificis requerirà.
Sense dubte, una carrera universitària ofereix grans oportunitats, encara que a llarg termini. Una de les dificultats que molts veuen abans de començar a estudiar és la quantitat d´anys que una carrera pot portar. Tanmateix, és important tenir clar que tot el temps que una carrera universitària pot significar és una inversió per al nostre futur professional. D´altra banda, l´oferta acadèmica s´ha ampliat considerablement i hi ha opcions universitàries curtes de gran demanda en l´àmbit laboral.
Especialitzar-se és la millor decisió que qualsevol persona pot prendre per poder assegurar-se més estabilitat laboral més endavant.A més, en l´actualitat hi ha nombrosos llocs de treball que ofereixen la flexibilitat necessària per dur endavant un estudi universitari. Algunes empreses brinden la possibilitat de treballar jornades "part time" i d´agafar-se hores per estudiar quan arriba l´època d´exàmens.

Una sensació indescriptible
Realitzar una carrera universitària és la porta principal cap a l´èxit professional i és clau per poder treballar segons la nostra vocació professional. És comú trobar persones que no tenen la possibilitat de treballar del que els agrada, i aquest assumpte genera gran insatisfacció en molta gent. Per aquests motius, si bé estudiar requereix d´un gran esforç, constància i dedicació, els resultats són beneficiosos en tots els seus aspectes. A més, serveix per augmentar les possibilitats laborals, independentment de les dificultats per les quals passi el país.
D´altra banda, els estudiants que han passat per la universitat afirmen que aquella ha estat una de les millors etapes de la seva vida. Encara que hi ha moltes persones crítiques respecte a la vida universitària, és indiscutible que els anys que es passen allà aporten experiències irrepetibles. No només per la mera assistència a la facultat, sinó perquè el temps que es viu allà origina anècdotes que amb el temps es recorden amb afecte. D´altra banda, habitualment s´estudia a una edat on es té aquesta barreja entre joventut sense ser adolescent i la maduresa necessària sense una càrrega de responsabilitats. Això farà que es pugui gaudir en el seu màxim apogeu, coneixent gent afí a la nostra manera de pensar i els nostres interessos dels que molts acabaran sent amics per a tota la vida.
A més serveix per desenvolupar-se cultural i emocionalment, ja que superar una carrera és un exercici que reestructura la ment. L´esforç que requereix, la constància d´estudi, el treball diari, faran que ens sentim contents amb nosaltres mateixos, tot i la càrrega que comporta. La convicció d´estar fent les coses bé pel nostre compte i veure-ho reflectit amb el pas del temps és una sensació indescriptible.

La importància de la vocació                                                              
La tasca de triar una carrera o una professió no és gens fàcil. De tal decisió depèn en gran part el futur de l´adolescent, si tenim en compte que l´ésser humà passa gran part de la vida realitzant activitats formatives i/o laborals. Per exemple, el fet de sentir-se realitzat o d´experimentar creixement personal té relació directa amb l´elecció vocacional. En una situació com aquesta és normal que apareguin l´ansietat, l´angoixa o la incertesa, i en molts casos, aquestes es tornen una dificultat per poder pensar sobre el moment que s´està vivint. En aquest moment, l´espai d´orientació vocacional ofereix contenció, tractant d´afavorir que una situació d´urgència es transformi en una situació en què el subjecte pugui pensar, promovent el creixement personal, realitzant un treball preventiu i terapèutic. Fomenta en l´adolescent la possibilitat d´interrogar-se a si mateix pel que fa al lloc que ocupa, la seva relació amb els altres i el sentit que vol donar-li al seu present i el seu futur.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook