GentDT/Salut&Bellesa

Com cuidar la visió

06.03.2016 | 04:00
La vista és el sentit més valuós pel 95 per cent dels espanyols
La vista és el sentit més valuós pel 95 per cent dels espanyols

La vista no només és el sentit més valuós pel 95 per cent dels espanyols, sinó que es tracta també d’un dels bens més importants que pot posseir una persona. De fet, el 79 per cent dels ciutadans preferiria que li reduïssin el sou abans que perdre la vista. Però malgrat aquestes dades, el cert és que a Espanya existeix una escassa educació sanitària visual, i molts pacients no acudeixen a les seves revisions ja que senten que veuen correctament o no perceben cap símptoma De fet, fins a un 60 per cent de la població no es sotmet a un examen exhaustiu durant l’any. Aquestes són algunes de les conclusions extretes del Llibre Blanc de la Visió, que constata que encara hi ha una gran manca de consciència ciutadana per protegir la salut dels ulls.

Bons hàbits
La salut visual és l’absència de malalties oculars, acompanyada d’una bona agudesa visual. A Espanya hi ha 25 milions de persones que utilitzen algun sistema de correcció de la seva ametropia. Cal destacar que a mesura que la població augmenta d’edat, s’incrementa el nombre de persones que necessiten corregir els seus defectes de visió.
D’altra banda, gairebé la meitat de la població necessita menys de 2 diòptries per assolir la seva agudesa visual.
Per conservar bé la vista cal tenir-ne cura, és a dir, tenir hàbits saludables. En aquest sentit, una dieta sana, una ingesta adequada de vitamines (A, C, E ...), ja sigui a través de l’alimentació o de suplements, i el consum d’elements antioxidants (presents en diverses vitamines i minerals ) semblen tenir beneficis per a la salut en general i, en concret, per a la salut ocular.

Consells
També és igual d’important tenir uns bons hàbits d’higiene, no forçar molt els ulls i tenir-ho tot sempre ben il·luminat. A l’hora de llegir, és important respectar la distància d’entre 35 i 50 centímetresi realitzar parades cada 45 minuts per tal de no cansar la vista. Quant al treball amb ordinador, cal tenir en compte la postura: la vista ha de quedar per sobre de la pantalla de manera que els ulls mirin lleugrament cap a baix. D’altra banda, és essencial portar una correcta graduació tant a les ulleres com a les lents de contacte.
Visitar periòdicament al teu oftalmòleg o optometrista per realitzar les revisions oculars són molt importants no només per assegurar-se de la graduació, sinó per poder comprovar la salut ocular i detectar patologies que solen passar desapercebudes perquè no presenten símptomes. Les malalties com el glaucoma poden causar la pèrdua parcial o total de la visió si no es detecten a temps. 

Salut visual i rendiment escolar
Els nens dificilment es queixen de mala visió, per això els pares i els professors n’han d’etar al cas. I és que el fracàs escolar pot estar motivat per un problema de salut visual. Una bona visió és fonamental de cara a un correcte desenvolupament físic i educatiu dels més joves. Per tant és necessari realitzar revisions oftalmològiques periodiques per tal d’evitar problemes futurs.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook