Dossier/35è Festival de Jazz

Creixen les activitats paralel·les

29.02.2016 | 16:39

En els darrers anys, un element que està caracteritzant el Festival de Jazz i que contribueix a atorgar-li, encara més, una brillantor excepcional és el creixement de les activitats que promouen institucions, entitats i establiments, previstes també a la programació.
Sense dubte, la inclusió de tots aquests actes aconsegueix que, més si cap, el Festival de Jazz de Terrassa es converteixi en un punt de trobada ciutadà, no solament del jazz, que també, sinó de les ganes de participar-hi i de fer-se´l seu per part de tot un conglomerat de col·lectius que aporten la seva qualitat i enforteixen l´organització d´aquesta gran cita.
Són molts els espais d´activitats paral·leles al festival. Per citar-ne alguns i comprovar alhora la seva diversitat, es poden esmentar l´Hotel Don Cándido, el Centre Cultural Terrassa, l´Escola Municipal de Música-Conservatori de Terrassa, l´Espai G d´Art, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), l´Hotel La Mola, el Ksal d´Ullastrell, l´Alegria del Teatre, el Cercle Egarenc o l´Ateneu Candela. Tot això, a banda dels llocs on es desenvolupen els grans concerts del festival o les places Vella i Catalunya, i dels patrocinadors i col·laboradors, com ara Mina Aigües de Terrassa o el Grup Auser.

Gastronomia i Turisme
També són molt importants les institucions que fan possible aquesta gran cita musical i social, com l´Ajuntament de Terrassa; i també l´organització, a càrrec de Jazz Terrassa-Amics de les Arts.
Un altre aspecte rellevant d´aquesta oferta general organitzada al voltant del Festival de Jazz de Terrassa i que és una aposta pel vessant turístic de la ciutat és la ruta gastromusical "Música & Gastronomia & Turisme", que promou el Gremi Empresarial d´Hostaleria de Terrassa i Comarca, amb la col·laboració d´Euro Nova, l´Ajuntament de Terrassa i Terrassa Gastronòmica. Inclou les campanyes "Menjazz, celebra el Festival de Jazz menjant botifarra" i "Cap de setmana a ritme de Jazz".
En conjunt, doncs, les activitats paral·leles comprenen concerts de petit format, tastets gastromusicals, passi de pel·lícules, exposicions, xerrades i sessions de lindy hop, entre moltes altres propostes. Els responsables del festival mostren una voluntat d´expansió, que va creixent any rere any. S´està assolint l´objectiu de fer que aquest esdeveniment resulti cada cop més participatiu; en definitiva, més transversal.
Fins al punt que cada any es reben més propostes i suggeriments per part d´institucions, entitats, empreses i establiments per tal de prendre part en el Festival de Jazz de Terrassa. En relació a les primeres edicions, aquest ha estat un enorme salt qualitatiu (també quantitatiu), atès que avui el programa d´actes és molt ampli i facilita que tothom, d´alguna forma, hi trobi diversos actes que l´atrauen. El festival està a punt, doncs, per arribar a tots els racons de la ciutat.

Cécile McLorin, al Centre Cultural. Acaba d´obtenir el Premi Grammy 2016 al millor àlbum vocal de jazz per "For One To Love". Cécile McLorin intervindrà al Festival de Jazz el dissabte 19 de març, al Centre Cultural Terrassa. El seu concert començarà a lles 21 hores. Excel·lent coneixedora de la tradició vocal, vindrà a Terrassa avalada per una trajectòria plena d´èxits que iniciava el 2010 amb el premi Thelonious Monk Jazz.

Vermut jazz al pati del mNACTEC. El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) organitza un vermut al seu pati, en el marc del 35è Festival de Jazz. El concert tindrà lloc el diumenge 6 de març, a les 12.30 hores, i anirà a càrrec del John DuBuclet´s Newbop Sextet. Aquell dia, el museu mantindrà la visita teatralitzada "1900. Un passeig per la fàbrica", a les 12 hores, i una passejada per les voltes de la teulada.

Horacio Fumero actuarà a l´Hotel Don Cándido. Enguany, l´Hotel Don Cándido torna a organitzar activitats coincidint amb el Festival de Jazz de la ciutat. Així, el diumenge dia 6 de març i al seu Lobby Bar, tindrà lloc una sessió de piano bar amb Albert Bover al piano i Horacio Fumero (foto) al contrabaix. Es començarà a les 15 hores. L´entrada serà gratuïta. L´altra cita que ha preparat l´Hotel Don Cándido amb motiu de la celebració de l´edició número 35 del Festival de Jazz de Terrassa està prevista per al dijous dia 17 de març. L´escenari tornarà a ser el seu Lobby Bar i consistirà en una desfilada-concert. Es farà a partir de les 19 hores, sota el nom de "Wine, Fashion & Jazz", i comptarà amb la intervenció de Jofre Alemany & Albert Cantón. 

Activitats de l´Escola Municipal de Música-Conservatori de Terrassa. La participació del Conservatori en el marc del Festival de Jazz començarà el dia 12 de març, a les 11 del matí i a la Jazz Cava. Hi actuaran la Big Band del Conservatori i Disciple´s Guim, entre altres. El dia 14 hi haurà al Conservatori una xerrada-concert a càrrec d´exalumnes, a les 19.30 hores, i una jam session al Bar House, a les 21 hores. Finalment, el dia 17, la cantant Susanna Sheiman oferirà una màster class al Conservatori de Música, a les 18 hores.

Jazz & Tapes a l´Hotel La Mola. Els dies 11 i 18 de març, al DoubleTree by Hilton Hotel La Mola, es portaran a terme unes nits de Jazz & Tapes, per gaudir del festival i d´un concert de música jazz en viu. Mentrestant, es podran degustar unes delicioses i variades "tapes jazz". Els concerts començaran a partir de les 21.30 hores. El divendres dia 11 hi actuarà Sandra Mingot, mentre que el divendres dia 18 serà el torn de Yessemi al Hotel La Mola.

Concerts i tastets al Ksal d´Ullastrell. Dos concerts de jazz acollirà el març el Bar Restaurant Ksal d´Ullastrell, dintre del festival. El primer se celebrarà el dimecres, dia 2, i el protagonitzarà el Mathilde Toussaint Quartet. S´iniciarà a les 21 hores i serà gratuït. El segon està previst per al pròxim dissabte, dia 5. També serà gratuït i començarà a les 19.45 hores. Comptarà amb l´Aula de Música Quartet i Jazz We Can. Hi haurà un tastet i pica-pica especials.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook