GentDT/Salut&Bellesa

Medicina antiedat sense cirurgia

21.02.2016 | 04:00
A partir dels 35 és l´edat en la qual comença a notar-se els efectes de l´envelliment
A partir dels 35 és l´edat en la qual comença a notar-se els efectes de l´envelliment

El pas del temps és inexorable. Tots els éssers vius anem sumant anys, i això queda reflectit en el nostre exterior. No obstant l’envelliment, a més de ser cronològic també és biològic. Un estil de vida estressant, una alimentació poc equilibrada, una vida sedentària o poc descans són factors que condicionen l’envelliment i poden fer que una persona aparenti ser més gran del que és.
Si bé no es pot aturar el temps, el que si que és possible és retardar l’aparició d’aquests trets que ens fan semblar més “vells”. Per això en els darrers anys ha aparegut la medicina “antiaging”, que estudia els factors que influeixen en l’envelliment per alentir els seus efectes mitjançant un conjunt de mesures preventives i un tractament adequat.
L’envelliment no pot evitar-se ni detenir-se, però la medicina d’avui en dia disposa d’una sèrie de proves que permeten avaluar el seu grau de desenvolupament i identificar aquells aspectes de major risc.

A partir dels 35 anys
Segons la doctora Pilar Rodrigo, del centre Mèdic Teknon, aquesta medicina es dirigeix a persones de més de 35 anys que estiguin interessades en millorar la seva salut, el seu aspecte i la seva qualitat de vida. Per què 35 anys? Doncs perquè és l’edat en la qual comença a notar-se els efectes de l’envelliment. Aquest es caracteritza per un deteriorament físic que es fa patent en un augment del temps de recuperació després dels esforços, pèrdua de massa muscular i òssia, artrosis, lleus dèficits hormonals, infeccions més freqüents o patologies del cor, entre altres.
Per tal de determinar l’edat biològica enfront la cronològica de cada pacient, es realitza un estudi mitjançant la tecnologia més avançada que després és avaluat per un equip multidisciplinar.
El diagnòstic es basa en la realització d’una història clínica, anàlisis diversos (bioquímics, hormonals, genètics, biomarcadors tumorals, neuronals i d’oxidació cel·lular) i en la mesura de les diferents funcions del cos (visual, auditiva, mental, densitat òssia, grassa, envelliment cutani....) mitjançant una anàlisi computeritzada.

Estil de vida saludable
Hi ha molts factors responsables de l’envelliment corporal. El primer que destaquen els experts és l’exposició al sol. I és que els raigs UVB i UVA són els responsables de l’envelliment prematur de la pell, a més de provocar cremades a llarg termini, melanomes i càncer de pell. El segon factor és la nutrició, seguit de l’exercici. Fer una dieta saludable i portar una vida activa amb exercici regular assegura un millor estat.
També cal tenir en compte factors molt importants, com l’estat hormonal, que té molt a veure amb l’alimentació. I és que menjar molt sucre altera la insulina, que provoquen oxidació de les neurones cel·lulars. A més, cal usar cremes adequades per cada tipus de pell i tenir en compte que el tabac , l’estrès i l’actitud negativa també acceleren l’envelliment cutani.
Per tot això, els pilars bàsics del tractament “antiaging” són la reparació de l’estrès oxidatiu, una dieta personalitzada amb suplements nutricionals, la teràpia de reemplaçament hormonal, el reforçament del sistema immunològic, un pla personalitzat d’exercici i la teràpia per detenir i millorar l’envelliment de la pell.

Saber escollir en cada cas
En el mercat actual hi ha una àmplia oferta de tractaments antiedat. A l’hora d’escollir-ne un cal fixar-se en el que més ens interessa i demanar als experts el seu consell. No és el mateix tenir alguna arruga als 35 anys que als 60.
Cal tenir present que els principals actius que actúen sobre les arrugues son l’àcid retinoic, el hialurònic i la viatimna C (que és un potent antioxidant). Segons cada tipus de pell, i com ja hem dit, l’edat, es necessitara una major o menor concentració de cada ingredient i per tant, utilitzar una tècnica o una altra.
Així, per alguns casos serà indicada la mesoteràpia facial (infiltració de vitamines, àcid hialurpinic i minerals), mentre que en d’altres serà millor la Carboxiteràpia (alleuja les senyals d’envelliments amb CO2). O potser a una altra persona li interessarà infiltrar-se Botox i a una altra calci.
Els tractaments antiedat són molts i per això cal estar ben informat. A més, els experts recomanen en certs casos -com en els que les arrugues estan molt marcades- complementar-ho amb cremes i tractaments com els peelings químics dermatològics, que usen grans dosis de retinol i, al escamar-se la pell i renovar-se, s’aconsegueix que les cremes penetrin a la pell en comptes de relliscar.
Retardar l’aparició de les arrugues i les línies d’expressió en el nostre rostre és doncs una qüestió de diversos factors, però ser constant en l’aplicació de cremes i tractaments adequats és un d’aquests factors que tens a l’abast i que només cal convertir en una rutina diaria. De la mateixa manera, seguir uns habits saludables ajudaran a retardar l’envelliment de tot el nostre cos.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Noticias relacionadas