GentDT/Reportatge

T´ho portem a casa

07.02.2016 | 17:23
Gairebé no fa falta ni moure´s del sofà perquè ens ho portin pràcticament tot a casa
Gairebé no fa falta ni moure´s del sofà perquè ens ho portin pràcticament tot a casa

Al centre de Rubí, aquests dies, es pot veure penjat per les parets un petit cartell on es llegeix: "S´ofereix logopeda a domicili. Tractaments logopèdics impartits per una noia de 30 anys diplomada en logopèdia amb experiència durant més de set anys amb nens, adolescents i adults rehabilitant problemes relacionats amb la parla, el llenguatge i/o la veu. La disponibilitat seria dissabtes pel matí o hores convingudes. Interessats truquin al telèfon (...)".
Cada dia, a la bústia de casa, és fàcil trobar fulletons comercials amb missatges com aquest o aquests altres: "Alimentació japonesa & Take Away (per emportar). Sopars a domicili", "Restaurant xi-nès, menjar a domicili" o bé el clàssic "Les millors pizzes artesanals, mitjanes i familiars. A domicili". O també: "Venem 1 quilo de móres o figues per només 4 euros i te les portem a casa a Terrassa. A més, passegem gossos".
Els serveis a domicili (coneguts en anglès genèricament com a "delivery") s´han imposat. Sens dubte, els primers que van revolucionar el sector van ser les pizzeries que es van especialitzar a portar els seus productes a casa dels clients amb tota la rapidesa que podien extreure, i segueixen extreient, de les motos de petita cilindrada dels seus repartidors.
De ben segur que no són pocs els que recordaran l´impacte que va causar a Terrassa, a meitat dels anys 80, la Pizzeria Orange Express, ubicada llavors al bell mig de la ciutat, al carrer del Raval de Montserrat, i pionera d´aquesta modalitat de servei a domicili a casa nostra. D´aquesta manera, les pizzeries ràpides (i també la paqueteria urgent) van començar a marcar una tendència avui imparable pel que fa a una alternativa comercial que creix exponencialment, atès que ja no són només pizzes el que es pot dur directament a casa del consumidor, sinó que en el "delivery" també s´ofereixen tota mena de prestacions. Classes de música, logopèdia, productes de farmàcia, massatges o verdures collides el mateix dia, per citar-ne només algunes.

Sense moure´ns del sofà
I és que gairebé no fa falta ni moure´s del sofà perquè ens ho portin pràcticament tot a casa. I, en l´àmbit de l´alimentació, bona part dels "take away" es pot dir que ja porten el cognom de gurmet, o sigui, que la immediatesa no està pas renyida amb la qualitat. Tot allò que és susceptible que ens ho facin arribar a casa, en un termini de temps raonable i satisfactori per a qui ho demana, acostuma a estar elaborat sota uns estàndards absolutament òptims. Qüestió ben diferent és, com succeeix amb tot el comerç, que un producte ens faci més el pes que no pas un altre. Però això ja només té a veure amb els gustos personals.
Avui en dia, les empreses han enfortit la seva àrea de servei al client, amb la finalitat d´intensificar els llaços comercials de fidelitat en les seves futures compres. Això equival a organitzar una logística eficaç, tant en la seva cobertura geogràfica com en el fet que el lliurament dels seus productes es realitzi en el temps i la forma correctes i satisfactòries per als usuaris.
Els experts del sector recorden que fa uns anys els únics que s´oferien per anar a domicili eren els metges, els mestres particulars o bé els sacerdots. Però els hàbits de consum han canviat de tal manera, fins al punt que actualment gairebé qualsevol modalitat de negoci pot oferir-se a domicili. Només cal que els emprenedors interpretin les necessitats dels clients en la bona direcció i tinguin també la disposició d´arribar allà on sigui i a qualsevol hora.

Les noves tecnologies
Les iniciatives empresarials poden rebre suports eficients adreçant-se, per exemple, al Servei d´Emprenedoria i Economia Social de l´Ajuntament de Terrassa, i també al Servei de Creació d´Empreses de la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa i Comarca.
Per la seva banda, el Consistori egarenc va ajudar a crear 66 empreses l´any passat, la qual cosa suposa un increment de prop del 16% respecte al 2014. En relació amb la Cambra, aquesta va donar suport a la creació de 145 petites i mitjanes empreses el 2015, un 21 per cent més que l´any anterior. En total, la Cambra va assessorar en el passat exercici 393 projectes empresarials, la majoria del sector dels serveis i del comerç.
Tenir un esperit emprenedor és fonamental per fer-se un lloc en el cada cop més obert sector del servei a domicili. Cal estudiar el mercat, crear una bona oferta i aprofitar les noves tecnologies (internet i els dispositius mòbils simplifiquen molt el servei). Com van fer Fran Martínez i Manel Milán, impulsors de la firma terrassenca ELDLCARRO, que s´autodefineix com a "empresa de missatgeria i publicitat sostenibles i també conscient de la seva responsabilitat social vers els ciutadans".
Els vehicles amb els quals es desplacen i traslladen les comandes que reben fins al seu destí criden l´atenció, com es pot comprovar a la imatge de la pàgina anterior. Els dos carros que condueixen estan muntats sobre una bicicleta de muntanya i un tricicle de grans dimensions. Martínez i Milán recorden que la seva experiència va començar en uns primers repartiments de fruita que, a poc a poc, es van anar estenent a altres productes. Avui transporten materials d´una quinzena d´empreses dedicades, entre altres, a l´elaboració de pizzes, venda de verdures, floristeria, informàtica o decoració. Els encàrrecs, els arriben bàsicament per telèfon, correu electrònic i WhatsApp.

En qualsevol moment del dia
"Ens movem per Terrassa i Matadepera, fonamentalment. En un futur també volem treballar per Sabadell", expliquen els responsables d´ELDLCARRO. "En els últims anys ha crescut molt la demanda a domicili i també l´ús de la bicicleta, les dues facetes que desenvolupem. El nostre transport és molt econòmic per als clients, perquè no hi ha despeses extres de benzina ni de cotxe." L´únic inconvenient són els dies de vent. "Llavors, ens costa circular. Però en la resta no tenim cap problema."
Serveis com els de Fran Martínez i Manel Milán aporten valor afegit als seus usuaris, com ara la comoditat de contractar-los en qualsevol moment del dia i l´estalvi de temps, atès que eviten desplaçaments als seus clients. Partint de la base d´una qualitat general adequada, el que el comprador haurà de valorar finalment és el preu i el temps del servei a domicili requerit. Però rebre´l a casa, amb total tranquil·litat i sense més preocupacions, a vegades no té preu. 

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook