GentDT/Reportatge

Dia Mundial contra el Càncer

04.02.2016 | 11:43
Dia Mundial contra el Càncer
Dia Mundial contra el Càncer

Potser és una de les paraules que més sonen en l´actualitat i, sens dubte, una de les que més espanten sentir. Estem parlant de càncer, i s´utilitza per definir un grup de malalties que tenen un denominador comú: la transformació d´una cèl·lula normal en una altra que esdevé nociva per a l´organisme.
Quan una persona coneix el diagnòstic de càncer, és natural que experimenti sentiments de por, disgust, desesperança o fins i tot incredulitat o xoc i necessiti un cert temps per acceptar i entendre què li acaben de dir. Després de l´impacte inicial i de començar el tractament, la major part dels pacients s´adona que tenen capacitat per continuar duent a terme la seva vida normal mentre integren l´experiència de viure amb un diagnòstic de càncer. Així, comença un procés d´aprenentatge individual per adaptar-se a les noves circumstàncies i incorporar-les a la vida quotidiana, a les relacions personals, al treball i a l´oci.
Hi ha una part de la població, que representa entre un 5 i un 10 per cent dels pacients amb càncer segons la cap d´Oncologia del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), la doctora Àngels Arcusa, que pot resultar més delicat. Es tracta dels infants, els adolescents i els adults joves, un col·lectiu que pateix més ja que, si tenir càncer és difícil, pot ser-ho encara més quan es té tota la vida per davant i just es comença a viure.
No obstant això, tant nens com adolescents (de 15 als 24 anys) tenen motius per ser optimistes, i és que gran part dels tumors que pateixen són guaribles (un 95 per cent dels casos). A més, representen una petita part dels afectats per aquesta malaltia que ja es denomina la pandèmia del segle XXI. En els nois, els més comuns són el càncer de testicle, la leucèmia, el limfoma de Hodgkin i els sarcomes d´ossos i de parts toves. En canvi, en les noies és el limfoma de Hodgkin el que ocupa el primer lloc, seguit per la leucèmia, el càncer de tiroides i el melanoma.

Teràpies especialitzades
Molts especialistes i també malalts destaquen la importància de ser positiu a l´hora de fer front a una malaltia com el càncer, però en algunes ocasions la fortalesa emocional pot disminuir i segurament es poden passar moments fràgils i més febles. En aquest sentit, cada persona intenta trobar i utilitzar els mecanismes que li funcionen, sense que hi hagi una regla en comú. No obstant això, moltes persones que l´han viscut han trobat positiu expressar els seus sentiments, tenir cura de si mateixes i tenir tota la informació sobre el que els passa per sentir que en tenen un major control.
També resulta quelcom generalitzat la necessitat d´un suport psicològic, que en nens i joves ha de ser més gran que en el cas dels adults. La doctora Àngels Arcusa destaca que en el cas d´aquest col·lectiu és essencial aconseguir la complicitat del pacient i de la seva família en el procés de tractament i curació. Es tracta d´una situació que pot esdevenir difícil per les especials característiques de l´adolescència, per la seva rebel·lia lògica i perquè, segons l´oncòloga, el càncer "extirpa els joves del seu ambient i del seu entorn, quelcom que els resulta molt difícil d´acceptar. A més, condiciona extraordinàriament la seva etapa d´aprenentatge vital des de tot punt de vista: emocional, familiar, social i educatiu".
Malgrat les altíssimes taxes de curació, aquests nois i noies s´hauran de sotmetre al llarg de les seves vides a un seguiment constant, ja que cal vigilar les aparicions de seqüeles dels tractaments a mitjà i llarg termini, entre ells l´aparició de segons tumors.

Tractament personalitzat
Per aconseguir uns bons resultats, és important referenciar tant els joves com els nens en centres experts o on treballin especialistes. Per això, els càncers pediàtrics no es tracten a Terrassa (ni a cap centre del Vallès) sinó que es deriven a Sant Joan de Déu i a la Vall d´Hebron. Cal destacar, afirma la doctora del CST, que s´ha avançat molt en la investigació a tots els nivells, cosa que n´ha augmentat la supervivència. Així, ara el càncer es diagnostica abans i s´ha personalitzat molt més el tractament gràcies, entre altres, als equips multidisciplinars.
Es tracta d´uns equips que, segons el cap del servei d´Oncologia i Hematologia de Mútua Terrassa, el doctor Lluís Cirera, permeten individualitzar els tractaments i per tant en són una major garantia. "Resulta molt més eficaç per escollir un tractament perquè es tenen en compte moltes opinions i molt diferents", afirma Cirera. A Mútua, per exemple, "tots els malalts de càncer passen per comitès que es reuneixen de manera setmanal i on participen especialistes de totes les àrees vinculades, des dels radiòlegs fins als oncòlegs, cirurgians, fisioterapeutes, assistents socials...", revela el doctor.
En aquest sentit, l´oncòleg de Mútua Terrassa coincideix amb la doctora Arcusa que la investigació ha avançat molt i d´aquí uns anys encara es veuran moltes més millores. "Els tractaments d´ara no són iguals que els del 2000, ni tan sols que els del 2010. I al 2020 encara s´haurà avançat molt més."
No obstant això, segons les dades del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, al 2020 els casos de càncer tant en homes com en dones hauran augmentat més d´un 20 per cent respecte al 2010. La principal conseqüència que s´apunta és l´envelliment de la població. Malgrat tot, la mortalitat causada per bona part de tumors seguirà disminuint, gràcies a la detecció precoç i als nous tractaments.

Posar-hi pebrots
Condis ha organitzat un any més a Catalunya la campanya solidària per recollir donatius amb l´objectiu d´ajudar la investigació i difondre la tasca d´Oncolliga. Els qui vulguin col·laborar amb la iniciativa, que va començar ahir i que avui encara es realitza, han de comprar una bossa de pebrots preparada per la campanya.
La iniciativa, que s´organitza amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer, sorgeix de la Federació Catalana d´Entitats contra el Càncer, de la qual forma part la fundació Oncolliga. L´entitat ofereix suport psicològic, social i domiciliari als malalts de càncer, i també els presta material clínic i fins i tot dóna ajudes econòmiques per a despeses puntuals derivades de la malaltia. No obstant això, el seu valor principal són els voluntaris, persones que també han estat malaltes.

La necessitat de seguir investigant contra la malaltia
El proper dijous, dia 4 de febrer, se celebra a nivell internacional el Dia Mundial contra el Càncer, que aquest 2016 tindrà per lema "Nosaltres podem, jo puc". La finalitat d´aquesta jornada, que es commemora des de l´any 2000, és reduir el nombre de morts evitables, augmentant la conscienciació en la població.
I és que, segons les dades del Departament de Salut de la Generalitat, els afectats per aquesta malaltia hauran augmentat en 10 anys. Així, tal i com afirma la cap d´Oncologia del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), la doctora Àngels Arcusa, si bé els homes diagnosticats de càncer l´any 2010 eren uns 21.500, el 2020 en seran 26.000 (arrodonint). En el cas de les dones, es passarà de les 15.000 a les 18.000. Això significa un augment del 22,5 i el 24,5 per cent respectivament. A més, cada any es detecten 33.700 casos nous de càncer a Catalunya, 1.200 si parlem de l´Hospital Universitari Mútua Terrassa. Per això s´insisteix en la importància de seguir investigant.
Quant a la incidència del càncer infantil, segons la doctora Marta García, de Mútua Terrassa, a Espanya és de 1.100 casos l´any, dels quals uns 180-200 es detecten i tracten a Catalunya. En adolescents, se situa al voltant de 60. El càncer en aquestes edats no es pot prevenir en la majoria dels casos, donada l´escassa importància dels factors ambientals. En nens i joves es recomana un seguiment acurat en unitats de predisposició genètica amb l´objectiu de detectar de manera precoç el càncer.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook