GentDT/Reportatge

Javier Guzmán. "La pressió del lobby és forta"

24.01.2016 | 04:00
Javier Guzmán és eldirector de VSF Justicia Alimentaria Global
Javier Guzmán és eldirector de VSF Justicia Alimentaria Global

Entitats com VSF Justicia Alimentaria Global abanderen des del 2014 una fèrria lluita contra el sucre amb la campanya “25 grams”. Javier Guzmán és el director d'aquesta entitat.

Quin és el principal repte de la iniciativa “25 grams”?
Alertar dels perills associats a l’augment del consum de sucre, denunciar les estratègies de la indústria alimentària per fer que envaeixi la nostra dieta i exigir que es reguli la comercialització i publicitat dirigida al públic infantil.

Sembla que ja no es consumeix tan sucre blanc com abans, no?
Des de finals dels 80 el consum mitjà de sucre de taula per habitant a Espanya s’ha reduït a la meitat. No obstant això, la seva presència a la nostra dieta és més alta que mai. La paradoxa es deu que intentem fer-lo desaparèixer de la nostra vida però no podem.

El problema rau que és ocult a molts aliments, com denuncia l’informe “Planeta azúcar”?
El sucre és un mercat multimilionari que mou 47.000 milions de dòlars l’any. Una xifra molt llaminera per a les grans multinacionals i un lobby que desplega estratègies per condicionar l’administració pública. El problema és que la indústria aconsegueix que el sucre no sigui tractat com a pandèmia.

Què han aconseguit fins ara?
Hem obert un debat social i la fita més important ha estat que el Parlament català va aprovar de manera unànime una proposta per regular la publicitat d’aliments insans i gravar-los amb impostos. El lobby industrial va frenar una mesura d’impostos en les begudes ensucrades. Fins i tot va intervenir l’ambaixada nord-americana amb amenaces de represàlies.

Com se sosté la campanya “25 g”?
Per a nosaltres és molt important tenir el suport social en aquestes denúncies perquè la pressió de la indústria alimentària cap a les administracions és molt forta i necessitem força per contrarestar-la.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook