GentDT/Converses

Dani de la Orden: «Hi ha una mica de mi a cada història»

24.01.2016 | 04:00
Dani de la Orden va estrenar el seu primer film, "Barcelona nit d´estiu", que va saber conquerir tant el públic com la crítica. Ara, dos anys després, repeteix fórmula amb "Barcelona nit d´hivern", que promet ser un nou èxit.
Dani de la Orden va estrenar el seu primer film, "Barcelona nit d´estiu", que va saber conquerir tant el públic com la crítica. Ara, dos anys després, repeteix fórmula amb "Barcelona nit d´hivern", que promet ser un nou èxit.

Graduat l´any 2012 a l´Escac, amb només 24 anys Dani de la Orden va estrenar el seu primer film, "Barcelona nit d´estiu", que va saber conquerir tant el públic com la crítica. Ara, dos anys després, repeteix fórmula amb "Barcelona nit d´hivern", que promet ser un nou èxit. Amant de la comèdia romàntica, afirma que, la inspiració, la treu de la seva pròpia vida.

Set nominacions als Gaudí, entre les que hi ha millor direcció, amb el seu segon film. Què se sent?
És molt guai perquè ja de base no és un estil de pel·lícula per estar competint en uns premis. Les comèdies romàntiques són un gènere que és poc donat a això.

És optimista?
No, perquè no em serveix de res. Si guanyo, bé. I si no doncs també perquè ja no m´esperava res.

Ha fet molta feina des que es va graduar (curts, videoclips, anuncis, pel·lícules...). D´on treu el temps i, sobretot, la inspiració?
Tampoc faig tantes coses. El complicat és, per exemple, si estàs rodant una pel·lícula que et vingui un anunci i se solapi. Quant a la inspiració, la trec de la pròpia vida, del que em passa, del que veig i també del que m´agradaria que fos i no és.

Té ajuda?
I tant. Jo no escric. A vegades tinc les idees i me les escriuen. O a vegades ni això perquè "El pregón", una comèdia que s´estrenarà d´aquí dos mesos protagonitzada per Berto Romero i Andreu Buenafuente, va ser un encàrrec.

I té pensat dedicar-se a algun gènere en concret o continuarà fent una mica de tot?
Viure només del cine és bastant complicat, així que aniria combinant cinema i anuncis. I és que, als anuncis, no els has de dedicar un any de la teva vida.

Alguns curts, així com "Barcelona nit d´estiu" i "Barcelona nit d´hivern", s´inspiren en l´amor i en les relacions humanes. És això el que fa girar el seu món?
M´agrada molt la comèdia romàntica i sóc molt "pel·liculero" i romàntic. I qualsevol moguda que em passa la intento explicar amb gràcia, amb adornaments perquè sembli una escena.

És la comèdia el gènere amb què se sent més de gust?
M´agrada la comèdia i la comèdia romàntica, però en realitat m´encanten les pel·lícules d´acció. He vist "Transformers" una vegada rere una altra. El que passa és que aquest és un gènere molt més complicat.

Algun director que hagi estat la seva inspiració?
Molts. Des de Steven Spielberg o David Fincher fins a Villeneuve i Curtis. I també, encara que sigui estrany dir-ho perquè fa coses molt rares, Michael Bay ("Transformers").

Actualment és professor de l´Escac, escola on va estudiar. Què se sent al canviar de rol?
A l´inici estava acollonit. M´agrada el que ensenyo perquè faig pràctiques i dono la meva opinió però sense imposar el meu dogma. I aprenc moltíssim. De fet, vaig fer-me professor per aprendre. Tot i que acabo esgotat.

D´on va sorgir la idea de rodar el primer film, "BNE"?
Era estiu, després de sortir de la universitat, necessitava rodar -perquè sóc molt obsessiu- i vaig trucar al qui ara és el meu soci per plantejar-li el projecte. A més, tenia un bon equip de gent de l´Escac i vam posar-nos-hi. Va ser tot entre col·legues.

Per què una segona part? No era millor quedar-se amb l´èxit i la sorpresa de la primera?
Tenia ganes de seguir jugant amb els actors. A més quedaven històries molt més divertides de les que havien sortit a la primera part i tenia ganes de seguir fent comèdia romàntica. I vull seguir explotant el "Barcelona nit de..." perquè és una marca que mereix ser explotada. Les seqüeles no tenen per què ser dolentes.

Berto Romero o David Guapo junt amb Montserrat Carulla, Clara Segura o Abel Folk. Com se li acut fer un repartiment així?
Noms del cine amb majúscules asseguren, però la pel·lícula necessita també aquest to "gamberro".

Quines grans diferències hi ha entre la primera i la segona?
Que al passar dos anys hem madurat, sobretot amb el guió. A més la primera va ser improvisada i la segona està més treballada.

Hi ha una mica de Dani de la Orden a cada història de "BNH"?
Sí. A veure, no tinc una àvia lesbiana ni he saltat d´una carrossa de Reis, però són coses que m´agradaria haver fet o històries sentimentals boniques o en què em puc reflectir.

Ens espera un BN de primavera o de tardor?
De moment faré un musical amb Kike Maíllo que passa la nit de Cap d´Any. I m´agradaria que hi hagués una sèrie de TV3 perquè s´ho mereix. La pel·lícula, la faré però necessito un canvi perquè ara penso unes coses de l´amor que amb 30 seran diferents.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook