GentDT

Aprendre idiomes per fer-se entendre arreu

24.01.2016 | 04:00
Viatjar i conèixer llocs tan plens de riquesa cultural com París, la capital francesa, ens serà encara més beneficiós si dominem l´idioma i els costums del país.
Viatjar i conèixer llocs tan plens de riquesa cultural com París, la capital francesa, ens serà encara més beneficiós si dominem l´idioma i els costums del país.

En els últims anys ha anat sorgint un bon nombre d´acadèmies especialitzades per estudiar idiomes al nostre país, i a Terrassa i comarca en particular. Aquesta creixent oferta formativa ajuda a que cada vegada més alumnes estudiïn idiomes prop de casa, sense perjudici que després vagin una temporada a l´estranger a perfeccionar-ne l´aprenentatge.
D´altra banda, un element clau que ha vingut a afegir-se en els darrers temps a l´ensenyament de les llengües estrangeres el constitueixen les noves tecnologies. Sense dubte, aquestes contribueixen a que aquest aprenentatge esdevingui més còmode, assequible i també eficaç.
Així, el coneixement amb suficiència d´alguns idiomes, com ara l´anglès, és avui un requisit fonamental per optar a una feina, o simplement per mantenir-la, o bé per seguir les classes en molts instituts i universitats. Fins al punt que no són poques les escoles especialitzades que han hagut d´augmentar la seva oferta i fan classes de llengües com el xinès o el rus.

Professors nadius
Entre els avantatges d´estudiar en aquestes acadèmies especialitzades podem citar la seva gran oferta formativa presencial i en línia. Avui, resulta molt difícil no trobar aquell curs o aquell idioma que necessitem en el marc de l´ampli catàleg de disciplines que ens brinden aquests centres pedagògics. A part de les classes a l´estil més clàssic per aprendre llengües estrangeres, hi ha un ventall d´alternatives especialitzades certament atractives, com l´anglès enfocat al món dels negocis o llengua espanyola per a persones vingudes de fora. Uns altres cursos es dediquen exclusivament a preparar els exàmens de certificació com els denominats First Certificate of Cambridge o Advanced en l´àmbit de l´anglès i que són molt útils per ser candidats a determinades ocupacions laborals.
Un altre aspecte rellevant en els plans d´estudis de les acadèmies especialitzades en idiomes és que les classes presencials s´acostumen a dur a terme amb professors nadius i bon coneixedors de la matèria que ensenyen. Aquesta circumstància facilita un alt percentatge de classes de tipus pràctic en les quals es treballen totes les facetes de la llengua en qüestió. I, per descomptat, una de les prioritats és sempre el domini de l´oral.
L´entitat Educations First destaca que entre els molts beneficis que aporta a la persona aprendre noves llengües hi trobem l´augment de la confiança en un mateix. Progressar en l´aprenentatge d´un idioma ens proporcionarà la suficient motivació com per continuar aprenent. A més, rebrem l´admiració per part d´aquells que no tenen prou motivació per aprendre un nou idioma. Inclús els nadius d´aquella llengua es sentiran impressionats per la nostra capacitat i també gratament sorpresos de que els parlem en el seu idioma o, com a mínim, que ho intentem.

Ens manté en forma
I si voleu encara un altre motiu per animar-vos a l´aprenentatge d´una llengua estrangera, fer-ho ajuda a mantenir-se en forma i saludable. I és que en tractar amb el vocabulari i la gramàtica complexa les cèl·lules del cervell estaran prou "entrenades" i desenvolupades, no solament per mantenir uns nivells adequats de memòria, sinó també per aconseguir uns bons resultats a l´horar de realitzar proves i exàmens.
Un estudi elaborat per l´University College de Londres va concloure que aquelles persones que parlen dos o més llengües sofreixen menys malalties com ara l´Alzheimer. La ment s´ha d´entrenar, a l´igual que el cos.
Per últim, cursar un nou idioma ens permet també conèixer gent nova i forjar bones amistats. Quan es cursen llengües a l´estranger es reuneixen estudiants de tot el món i es fan moltes amistats, que a la llarga es mantenen, encara que només sigui a través de les xarxes socials. Les habilitats lingüístiques adquirides ens ajudaran a comunicar-nos millor amb persones d´altres cultures, la qual cosa facilitarà un aprenentatge enriquidor.
En un món cada dia més globalitzat, un nou idioma ens permetrà viure, treballar o estudiar a altres països, en especial en els casos d´aquelles persones caracteritzades per un esperit aventurer i amb ganes de tenir experiències renovades.

Els records més emocionants                      
Quan aprenem un nou idioma, un dels primers efectes és que  si marxem de vacances a l´estranger la nostra estada canviarà completament en relació a  viatges anteriors. Perquè, en lloc d´allotjar-nos en un hotel  o un gran complex turístic, apreciarem el fet de barrrejar-nos amb la gent local i moure´ns fora dels "tours" i les rutes més convencionals. En un inici ens podrem sentir un xic desconcertats, però si sabem acostar-nos als autòctons més oberts el nostre viatge estarà  ple de records emocionants. Saber idiomes, certament, pot atorgar un element  qualitatiu  afegit a les nostres vacances.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook