GentDT/Reportatge

Synusia. Una llibreria associativa, al Vapor Albinyana

17.01.2016 | 04:00
Interior de la llibreria Synusia
Interior de la llibreria Synusia

El nom d´aquesta llibreria ubicada al carrer de Montserrat, 136, respon a una paraula grega que significa "acte de compartir el coneixement". Un terme que ve com l´anell al dit a una tenda única a Terrassa, que pertany a la xarxa de llibreries associatives i que està vinculada a l´Ateneu Candela.
"A través del llibre volíem parlar d´allò que ens interessa", comenta la Maria, que juntament amb l´Alcira i l´Elena porten la gestió d´un comerç molt enfocat al tema de pensament i assaig polítics, la narrativa i la literatura infantil. "Fem una selecció acurada i mirem molt bé els continguts per als nens. Som conscients que un conte és una finestra oberta al món. Tenim des de llibres de roba fins als juvenils de 16 anys."

Taquilla inversa
A Synusia defugen dels best-sellers i aposten per les petites editorials independents, a més de temàtiques com el món àrab, l´Àfrica, el pensament polític, l´economia social, la història o la comunicació, entre d´altres. "Funcionem molt bé per comandes i els nostres clients busquen més temàtica, autors i editorials que no pas un bon preu", afegeix. Venen llibres i ofereixen assessorament amb l´esperit de recuperar el concepte de llibreter de confiança. "A vegades, ve un client, seu al teu costat i estàs xerrant amb ell durant estona..."
No obstant això, el funcionament topa amb el finançament. "Per ajudar a fer sostenible el projecte oferim a la gent que s´hi associï per 5 o 10 euros al mes. Som pocs, però tirem endavant", assenyala la Maria. Són lectors conscienciats per una tasca que també inclou una programació estable d´activitats (cicles, poesia, presentacions, lectures...) i on les infantils tenen un pes específic. "Fins a 170 persones van venir un dissabte a la tarda a veure un espectacle infantil!.. A més oferim la taquilla inversa on l´espectador paga la quantitat que considera després de veure l´obra, que acostuma a ser teatre i contacontes."
Synusia obre de dimarts a divendres, de 10h a 13.30h i de dilluns a divendres, de 18h a 21h.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook