Els consells dels dietistes

17.01.2016 | 04:00
Menjar sa és el millor camí per controlar el pes
Menjar sa és el millor camí per controlar el pes

Joan Galí Font. Dietista
Tot i que hi ha els qui creuen en les dietes miracle, el cert és que no existeixen, però aconseguir i mantenir un pes ideal és possible. "El coneixement, el sacrifici i la constància ens permeten assolir un equilibri entre la despesa energètica i el consum energètic així com un equilibri dels nutrients", descriu el dietista i conseller alimentari terrassenc Joan Galí. Membre de l´Associació de Tècnics Dietistes i practicant assidu d´esport, aquest professional disposa de dues consultes, una al carrer del Col·legi i una altra al Club Egara.
Per al dietista Joan Galí no existeix un únic model de dieta igual per a tothom. "Tampoc hi ha dos metabolismes iguals, ni dues persones fan el mateix esforç físic. Per això cadascú necessita una dieta adaptada a les seves circumstàncies", descriu l´especialista. El patró alimentari ideal, que s´hauria d´aprendre a seguir de ben jove, és "mantenir un equilibri energètic i de nutrients que ens porti a un estat saludable", afegeix. Però la realitat és una altra i els casos de sobrepès i obesitat en la població van en augment. "Hi ha factors endògens o interns (genètics, metabòlics, hormonals...) que porten a l´excés de pes en el 5-10% de les persones", reconeix. "Però els casos més nombrosos, el 90% restant, són deguts a factors externs (mals hàbits) evitables", afegeix.
Què s´ha de fer? "Prendre una decisió que segurament no ens agradarà: sortir de l´estil de vida que portem i demanar consell a un dietista /nutricionista", diu. Un expert que "no és un venedor de complements dietètics" sinó que "aconsella, informa i educa en l´alimentació adaptada i equilibrada, o sigui, ofereix una dieta personalitzada", afegeix.
Galí aconsella evitar la temptació d´escoltar un amic que fa dieta i desconfiar de la compra de productes dietètics sense assessorament. "Defugim tant com puguem dels aliments elaborats i llegim bé les etiquetes, optem per una dieta mediterrània, reduïm al màxim la sal i fem esport", conclou.

José A. Casermeiro. Doctor
Com tots els anys, al gener ens arriben infinitat de consells per ajudar-nos a perdre pes de forma ràpida i "eficaç" amb propostes com la dieta de la ceba, de la carxofa, depurativa, diurètica, express... Per desmuntar algunes de les "llegendes urbanes" que poden perjudicar la salut i despertar escepticisme cap a les dietes, el doctor José A. Casermeiro, especialista en reeducació alimentària, analitza els errors més freqüents.
1. Dieta de líquids tot el dia
Tots hem sentit parlar de les dietes depuratives, un tractament intensiu consumint  únicament aigua o sucs a diari. Per al doctor Casermeiro "el cos necessita de forma constant uns nutrients i si ingerim només líquids el sotmetem a carències que podem disminuir les defenses, causar fatiga, malestar general i problemes de salut", adverteix. Un tipus de dietes amb un resultat momentani però que  fa recuperar el pes en breu.
2. Dieta d´un aliment
Menjar només carxofa, pinya, fruita o ceba mai ens proporcionarà els nutrients necessaris, segons el doctor. "Podem patir descompensacions que deixin seqüeles importants", alerta. "Si a la dieta falten proteïnes el que perdem no és només greix sinó també massa muscular. A l´acabar la dieta provocarà un "efecte rebot" immediat.
3. Menjar només vegetals
Si només consumim amanides i no ingerim la quantitat suficient de proteïnes l´organisme les prendrà del propi cos (de la massa muscular) i causarà flaccidesa. Perdrem pes, però no greix, com indica el doctor.
4. Prendre diürètics
L´ús de fàrmacs de tipus diürètic "és summament perillós en mans inexpertes". Podem perdre micronutrients essencials com sodi, magnesi, vitamines, calci i sobretot potassi.
5. No a les dietes miracle
En resum, el doctor Casermeiro recorda que tot tractament per perdre pes ha de realitzar-se sempre sota la supervisió d´un expert, amb una visita mèdica i una analítica prèvia.  I defensa que "La dieta proteica és la més eficaç i sana".

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook