Recerques oncològiques: "Estudiem el tumor de mama més agressiu"

10.01.2016 | 04:00
El doctor Lluís Cirera és al davant de l´equip d´oncohematologia de Mútua.
El doctor Lluís Cirera és al davant de l´equip d´oncohematologia de Mútua.

Hi ha un 10% de pacients amb càncer de mama que tenen un tipus de tumor anomenat triple negatiu. Tot i ser poc freqüent, és el més agressiu dins de la malaltia i les dones que el pateixen solen tenir un pronòstic no massa favorable. El doctor Lluís Cirera, cap de servei d´oncohematologia de l´Hospital Universitari Mútua Terrassa, explica la feina de recerca que es fa des del centre sanitari per conèixer millor la naturalesa d´aquests tumors.

En què consisteix exactament la investigació?
A l´hospital tenim una base de dades de 1.400 dones que han patit un càncer de mama en els darrers 10 anys i en sabem la seva evolució exacta. D´aquestes, n´hem agafat un grup de 220 de les que tenien un tumor triple negatiu per fer-ne la recerca. És un tipus de tumor que no és sensible al tractament hormonal que avui es dispensa i que dóna bons resultats en molts càncers de mama. Encara ara els triples negatius solen tenir mal pronòstic.

I què han mirat en aquest grup de dones "triple negatives"?
Hem agafat el teixit del seu tumor i n´hem extret l´ADN de les cèl·lules, és a dir, el seu codi genètic. I ens hem fixat en 32 gens tumorals concrets. Llavors mirem quins d´aquests 32 gens estan presents en els tumors de les dones "triple negatives". Què sabrem d´aquesta manera? Doncs igual veiem que hi ha alguna alteració concreta en aquests 32 gens que és comuna en les dones triple negatives que evolucionen pitjor en la seva malaltia. Llavors, compte! Perquè això ens voldrà dir que hi ha alguns gens determinats que fan que la malaltia sigui molt més agressiva.

Com aquesta investigació pot millorar la vida de les pacients?
Pot afavorir que en un futur s´endeguin estudis per tenir noves dianes terapèutiques. O, en d´altres paraules, que es desenvolupin fàrmacs per tractar aquests tumors que tenen un mal pronòstic. Hem de pensar que estem just a l´inici dels tractaments per al càncer de mama triple negatiu.

Quins altres tipus de malalties oncològiques estudien?
Una altra línia d´investigació que seguim és sobre els tumors cerebrals, una malaltia poc freqüent, sobretot en joves i, per tant, poc estudiada. D´aquests pacients, que tenen un mal pronòstic, en traiem el teixit tumoral. Després l´estudiem per veure si hi ha alguna alteració genètica del càncer cerebral que encara no coneguem. La recerca va començar fa dos anys i mig, i tenim mostres de 210 malalts. D´aquí poc en sabrem el resultat. Igual que en el càncer de mama, aquesta tasca pot impulsar que apareguin nous fàrmacs contra el mal.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook