GENT DT/Gastronomia

El tortell corona la diada de Reis

04.01.2016 | 04:20
El tortell de Reis farcit de nata i cobert de fruita confitada és una de les versions cada cop més demanades pels catalans a les pastisseries.
El tortell de Reis farcit de nata i cobert de fruita confitada és una de les versions cada cop més demanades pels catalans a les pastisseries.

La tradició mana i el dia de Reis res millor que acomiadar les festes al voltant d´una taula i degustant un clàssic de la gastronomia nadalenca: el tortell de Reis. Aquesta coca en forma d´anella o cèrcol, amb pasta de brioix de massapà i coberta de fruita confitada i sucre, fa les delícies de tota la família. Una saborosa corona que els catalans acostumen a menjar també la nit de Reis, després de la cavalcada reial o mentre tots obren els regals. Però quan més és consumeix aquest pastís rodó és el dia 6, per acabar d´endolcir la diada més lúdica i feliç per a les criatures. De pastisseria o elaborat a casa, molts catalans no renuncien a mantenir viva la tradició d´acomiadar les festes amb el tortell després de tants i tants dies de dolços (torrons, galetes, neules, mantegades, xocolata, bombons...).
El tortell de Reis commemora la festivitat catòlica de l´arribada dels Reis d´Orient. Però els historiadors creuen que també té arrels paganes. En època dels romans, durant la celebració de les festes d´hivern, se servien tortells amb figues, dàtils i mel.
Un dolç molt apreciat amb què es gaudeix gastronòmicament i que convida a fer una mica de gresca amb les dues sorpreses que amaga: la figureta i la fava. Antigament, trobar la fava amagada en el tortell era una bona notícia per al destinatari fins al punt que es convertia en el protagonista de la vetllada i el coronaven com el Rei de la Fava. Qui la trobava podria anar a la representació de l´adoració del nen Jesús a l´església en representació de la família i això es considerava un privilegi. Escollir una persona a través d´una fava en un pastís és un costum ancestral, segons l´estudiós de la cultura popular catalana Joan Amades. El rei de les saturnals romanes i d´algunes festes gregues es triava pel sistema de la fava possiblement perquè a les cultures antigues aquesta simbolitzava l´embrió, l´inici de la vida.

Un diamant sorpresa
Els costums van canviant i algunes pastisseries se les enginyen per captar més clients amb iniciatives originals. És el cas de la cadena de pastisseries i forns Uvepan de Madrid que regala un diamant com a sorpresa dels tortells de Reis. "Sabem que la tradició del tortell està molt lligada a la il·lusió de regalar i hem volgut col·laborar introduint-hi alguna cosa diferent", explica el gerent de l´empresa, Francisco Valverde.
De pasta de brioix, farcit de massapà i amb fruita confitada a més del sucre de llustre al damunt és la versió clàssica. Però també els darrers anys han guanyat acceptació d´altres opcions a les pastisseries com ara farcits de crema, nata o trufa, que fan les delícies de petits i grans.
També és típic a Occitània, a França i a països com Mèxic, Portugal o Nova Orleans. Un dolç per a tots els gustos.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook