La memòria dels jocs, a la UAB

03.01.2016 | 04:00
La memòria dels jocs, a la UAB
La memòria dels jocs, a la UAB

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ret homenatge aquests dies a la figura de Joan Amades, reconegut folklorista autodidacte i referent de l´etnologia catalana. El grup Sibhil·la de la UAB (Servei d´Informació Bibliogràfica i de Documentació d´Història, Llengua, Literatura i Art de Catalunya), amb la col·laboració de la Biblioteca d´Humanitats, ha creat diferents espais per difondre la figura i obra d´Amades.
D´una banda, han fet l´exposició virtual titulada "Joan Amades, testimoni de cultura viva" (pagines. uab.cat/joanamades), que conté una aproximació a la seva figura i obra i una innovadora i exhaustiva selecció dels recursos sobre Amades existents als catàlegs de la UAB. L´exposició virtual conté 159 cerques guiades, amb referències a tradicions populars, llegendes, refranyer, rondalles, auques o jocs populars.
D´altra banda, a la UAB també s´han instal·lat dues exposicions físiques, amb llibres i objectes. Una és "Joan Amades, testimoni de cultura viva". Es trobarà al vestíbul de la Biblioteca d´Humanitats fins al gener. Així, s´hi poden veure alguns dels jocs i tradicions populars que va recuperar: s´ha dibuixat una eixarranca al terra (a la foto superior), s´ha fet una recreació de la literatura de canya i cordill (fulls amb textos populars i llegendes penjats sobre un cordill, amb canyes), hi ha jocs com la baldufa o el trompitxol i ninots de titelles, bastons per al ball de bastoners o altres danses i costums de Nadal.
I l´altra és "Joan Amades, la memòria del poble", a la Sala de Revistes de la Facultat de Lletres fins al pròxim dia 11 de gener. L´exposició és una producció de l´Associació Cultural Joan Amades i ajuda a descobrir de prop la persona i la seva obra. Hi trobareu notes biogràfiques, combinades amb una selecció de fotografies i il·lustracions que descriuen l´home que va preservar de l´oblit molts dels costums i tradicions populars del nostre país.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook