Amadeu Carbó: "L´obra de Joan Amades és ingent"

03.01.2016 | 04:00
Amadeu Carbó: "L´obra de Joan Amades és ingent"
Amadeu Carbó: "L´obra de Joan Amades és ingent"

Amadeu Carbó és president de l'Associació Cultural Joan Amades i educador social.

Quins són els objectius de l’entitat que vostè presideix?
L’Associació Cultural Joan Amades és una organització sense afany de lucre formada per persones de diverses procedències i interessos, vinculades a la cultura popular i tradicional, que van aplegar-se en un inici per publicar els materials que el folklorista Joan Amades, que va morir l’any 1959, va deixar inèdits. Avui, l’associació es dedica a difondre la seva obra.

Parli’ns d’Amades...
És el folklorista més potent que tenim a les terres de parla catalana. Tant pel material recollit com per la seva obra escrita. Té un catàleg bibliogràfic molt gran, amb 496 entrades. És una obra ingent. Va tocar tots els aspectes de l’etnografia, de la nostra cultura tradicional. Parla de jocs, barretines, gegants, refranys, dites... També de dansa, de música, de mots propis dels oficis. En fi, de tot.

Sap per què es va dedicar a l’etnografia?
Perquè hi havia formes de vida que va interpretar que desapareixerien. De Joan Amades no és tan important la seva erudició, que també ho és, com la seva intuïció. És un autodidacte, no un universitari. Cap a l’any 1890 detecta que Barcelona està vivint un canvi profund amb la industrialització i es proposa que quedin reflectides per sempre maneres de viure que veu que acabaran desapareixent.

De quina forma recollia Joan Amades el seu material?
Quan recollia un costum o una tradició ho feia tal com li explicava la gent del carrer. Els jocs, per exemple, no els recuperava; els recopilava amb criteris conservacionistes. El cert és que, sense la labor de Joan Amades, d’algunes tradicions no en quedaria ni un borrall.

De quins jocs parla Amades?
Quan parla de jugar ho recull amb molta fidelitat, de primera mà, com el joc de la pilota o el de la cucanya. Feia unes auques de 48 rodolins per divulgar el joc tradicional molt interessants.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook