12 propòsits per al 2016

27.12.2015 | 20:33
12 propòsits per al 2016
12 propòsits per al 2016

Cada vegada que s´acaba un any és habitual que ens vinguin ganes de fer coses noves, de canviar. Molts fan una llista de bons propòsits per cuidar-se i guanyar benestar durant el nou que començarà aviat. Són petits reptes saludables que ens proposem per viure millor, com fer activitat física o cuidar l´alimentació. Si no ens ha tocat la loteria ens queda el consol de la salut i res millor que afegir dotze bons hàbits per posar en pràctica al 2016. Com recomana l´Institut DKV de la Vida Saludable, cada mes ha de ser una nova oportunitat per superar-nos i renovar els nostres hàbits.

1. Cuidar la nostra alimentació
Una alimentació equilibrada ens ajudarà a mantenir una bona salut i a sentir-nos millor. Per a una dieta correcta, els experts en nutrició aconsellen respectar els cinc àpats diaris i apostar per menús equilibrats, com més variats millor. Han d´incloure fruita, verdura, pa, cereals, pasta, arròs, carns, peixos, llegums i lactis.

2. Moure´s
No hi ha excuses que valguin. Si volem una salut completa hem de fer una mica d´activitat física. Hem de dedicar almenys 30 minuts diaris a l´exercici i aprofitar hàbits que requereixin esforç físic com pujar escales, desplaçar-nos a peu... I en el cas dels infants són més recomanables 60 minuts d´activitat esportiva.

3. Més descans, més energia
Per estar sans durant més anys l´organisme també necessita fer pauses i descansar. Privar-nos del son és perjudicial i per tant hem de dormir cada dia el temps necessari, entre 7 i 9 hores sense interrupcions.

4. Respirar de forma saludable
La respiració i oxigenació de l´organisme també és vital. És un procés fisiològic que renova la nostra energia i no només consisteix a omplir d´aire els pulmons. Aprendre a respirar correctament ens facilitarà relaxar-nos i millorar la nostra capacitat toràcica. La respiració diafragmàtica relaxa els músculs, fomenta la concentració i ens allibera de les tensions.

5. Combatre l´estrès
Un altre petit repte és gaudir de cada moment i no deixar-nos vèncer per l´estrès, que el trobem a molts moments de la nostra vida i és un altre dels mals per a la nostra salut. La millor manera és intentar evitar situacions estressants en el dia a dia o, si més no, relativitzar les tensions. Per contrarestar-ho cal que potenciem les activitats que ens aportin benestar i calma.

6. Dedicar-nos 30 minuts
Sentir-se bé amb un mateix és indispensable per viure feliç. Llegir un llibre, passejar, contemplar el cel i la muntanya, anar a la perruqueria... Són petits gestos que a més de frenar l´esgotament del dia ens ajudaran a sentir-nos millor amb els que ens envolten.

7. Cultivar les relacions socials
Les persones creixen i es desenvolupen relacionant-se i mantenir una bona xarxa social de familiars, amics, companys i veïns és una bona font de salut. Una relació saludable és aquella en què escoltem i ens respectem.

8. Conservar un pes adequat
Si ingerim aliments i no cremem greix fent esport és possible que se´ns acumuli a l´organisme i es comporti com un tòxic per al cos. El greix corporal pot generar malalties com la diabetis, la hipertensió, la insuficiència cardíaca, l´apnea del son o el colesterol. Per això és tan important controlar el pes corporal i evitar el sobrepès.

9. Evitar els tòxics
El tabac, l´alcohol, l´excés de menjar o les drogues són molt perjudicials per a la nostra salut. És moment de dir prou.

10. Prevenir accidents
Cal conèixer els riscos que ens envolten (a casa, a la carretera, a la feina, practicant esport, amb el consum de fàrmacs...) per tal de saber prevenir accidents.

11. Programar les revisions
Cal actualitzar l´agenda del nou any amb totes les visites i controls mèdics oportuns (les dones, al ginecòleg; els homes, a l´uròleg per controlar-se la pròstata).

12. Ser responsables
I no saltar-se cap dels reptes que hem anotat a la llista.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook