GentDT/Salut&Bellesa

Avui, dia de l´infant amb càncer

21.12.2015 | 04:21
Avui, dia de l´infant amb càncer
Avui, dia de l´infant amb càncer

El diagnòstic d´una malaltia oncològica suposa un evident impacte emocional en qualsevol pacient i també en els seus familiars. Quan el tumor maligne es detecta en un nen o un adolescent, la notícia implica encara una càrrega d´impacte afegida. A Catalunya es diagnostiquen 200 nous casos d´aquests tipus de càncers, els infantils, cada any, segons el Departament de Salut. Malgrat ser una xifra baixa, convé tenir-la en compte. Per tal de donar-li visibilitat, avui dilluns, 21 de desembre, se celebra el Dia Estatal de l´Infant amb Càncer.
Els tumors malignes representen la primera causa de mortalitat en els nens i adolescents catalans d´entre 5 i 14 anys. I n´és el segon motiu, després dels accidents, en la franja que va dels 15 als 24 anys. En els infants, les formes de càncer més freqüents són la leucèmia (30%), els tumors del sistema nerviós central (22%) i els limfomes (13%), segons indica la Societat Espanyola d´Hematologia i Oncologia Pediàtriques.

Més supervivència
En la lluita contra el càncer infantil s´han produït avenços significatius en les últimes dècades, gràcies a l´increment dels casos en què la malaltia es diagnostica en una fase inicial i a l´existència de tractaments més efectius per fer front als tumors. A l´actualitat, l´índex de supervivència a Catalunya del càncer infantil se situa en un 80% passats cinc anys del diagnòstic.
No obstant això, des de la Federació Espanyola de Pares de Nens amb Càncer (FEPNC) subratllen que encara hi ha una diferència massa gran entre els esforços investigadors dedicats a l´oncologia infantil i els que s´orienten a lluitar contra el càncer en adults, a causa que aquests últims afecten moltes més persones.
L´associació detalla que l´Agència Nord-americana del Medicament ha aprovat, des de l´any 2000, tres fàrmacs per administrar en nens, mentre que ha donat el vist-i-plau a 88 nous medicaments per tractar càncers en adults.
Posar l´accent en els progressos que encara queden per fer en la lluita contra la malaltia és un dels sentits que té la celebració del Dia Estatal de l´Infant amb Càncer. Amb la voluntat de seguir fent aquest camí en positiu, el Ministeri de Sanitat ha elaborat, en col·laboració amb la Federació Espanyola de Pares de Nens amb Càncer, un document base per millorar l´atenció mèdica dels infants que tenen la malaltia. El text posa l´accent en la necessitat d´impulsar la formació dels pediatres que treballen a l´Atenció Primària amb l´objectiu de facilitar el diagnòstic precoç del problema.

Un tractament integral
A banda de la importància que té detectar la malaltia en una fase inicial, des del departament de Salut també remarquen que els nens i els adolescents amb càncer requereixen una atenció integral i multidisciplinar.
Més enllà del tractament mèdic que segueixi, tant el pacient com la seva família sovint necessiten –assenyala Salut– un suport psicològic, socioeconòmic i també educatiu durant el procés de tractament i recuperació. Convé tenir present que els nens i adolescents amb càncer veuen amb freqüència alterada la seva presència a l´escola per la malaltia, així que també cal que rebin un suport addicional en aquest sentit. I una dada final per a la reflexió. Al món es diagnostiquen uns 250 mil nous casos de càncer infantil cada any, segons la FEPNC. Mentre les taxes de supervivència al primer món van en augment, als països subdesenvolupats la supervivència no passa del 20%. L´associació indica que, entre d´altres motius, hi ha l´accés restringit als centres de tractament i el cost dels medicaments.

La solidaritat  de Terrassa
La germandat de San José de Abrucena de la nostra ciutat va organitzar el cap de setmana passat un seguit d´activitats a fi de recaptar fons en la lluita contra el càncer infantil. Dissabte a la tarda, el Teatre Principal va ser l´escenari de diverses actuacions musicals, que van reunir uns 400 assistents. Diumenge, la germandat va organitzar una paella popular al recinte firal. A la proposta, hi van participar unes mil persones. A l´espera del recompte definitiu, els organitzadors esperaven haver recaptat uns 12 mil euros, que es destinaran a l´equip d´investigació del càncer infantil de l´Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook