GentDT

Detalls per aconseguir caliu familiar de Nadal

13.12.2015 | 04:23
Centre de taule amb boles i espelmes
Centre de taule amb boles i espelmes

Sense una llar guarnida el Nadal no és Nadal. Per a algunes famílies decorar el menjador i el rebedor és molt més que una obligació. Són unes hores que pares i fills passen plegats per col·locar les boles a l´arbre, fer el pessebre, triar les cintes de coloraines, rumiar on ubicar els rens, els ossos polars i els pares Noel de drap que s´han posat tant de moda i instal·lar estratègicament els detalls comprats a les floristeries. Enguany s´imposen els que són estètics i originals.
El minimalisme d´anys enrere ja és història i aquest 2015 ve marcat per l´abundància de materials amb uns resultats sorprenents perquè són ornaments carregats i amb una barreja d´estils. Els colors protagonistes són l´or i el plata, amb tocs de negre i de rosa rogenc.

Qualitat i quantitat
Una tendència en el sector de la flor que és fruit d´una certa recuperació econòmica, clarament visible en els materials que es comercialitzen, on predonima la qualitat. Així doncs, aquest any les boles de vidre han substituït les de plàstic, les espelmes es presenten engalanades i la flor fresca torna a estar present en els ornaments més efímers, com els que presideixen les taules en els àpats nadalencs o en espais destinats a esdeveniments puntuals.
El món de la fantasia es desperta amb grans dosis de creativitat. Ser originals no està en funció de les possibilitats econòmiques que tenim per comprar els objectes que siguin més macos. Depèn de la imaginació que tinguem per crear nous ambients. Podem crear amb patchwork ninos de feltre o fer espelmes de diferents formes i colors. Només cal tenir predisposició i una bona informació.

Una oferta indiscriminada
De ben segur que aquests dies de festa heu pogut comprovar com les grans superfícies ofereixen una oferta indiscriminada d´articles relacionats amb el Nadal.
Col·locats estratègicament a prop de l´entrada mostren als compradors els objectes que són novetat, com les estrelles en 3D i els ninos de neu (de mida grossa que s´il·luminen o de ceràmica).
El vermell és el focus d´atenció, però colors poc tradicionals com el blau, el groc o el fúcsia també són en uns detalls que incorporen la purpurina o bé la fusta. Aquest és el material triat per fer figures decoratives d´esquirols, ocells, cérvols, guineus i ossos que es poden situar a cada racó de la llar.
També és el moment de comprar (o aprofitar que els nens col·laborin a la seva confecció) les botes de roba on els Reis o el Pare Noel dipositaran les llaminadures o el carbó i les garlandes de ninots de neu. Evidentment, també comercialitzen avets de diferents alçades (amb neu o sense) per a qualsevol racó. A més, heu d´anar amb compte perquè s´ha dit que els llums que el decoren poden entorpir el senyal del Wifi i provocar que vagi més a poc a poc. Com a solució se suggereix evitar que el senyal es trobi amb obstacles físics, especialment, dispositius electrònics.

Decorar amb vinils
Un dels articles que guanyen protagonisme són els vinils per decorar finestres i portes de vidre. Si voleu ser originals podeu substituir l´avet per un de molt més decoratiu, que podeu enganxar a la paret. Una opció molt vàlida per a aquells que celebreu el Nadal fugint de les convencions perquè, a més, no ocupen espai i els dissenys són moderns. Amb vinils podeu tenir un enorme Pare Noel carregat de regals al menjador, un arbre fet amb frases de desitjos o rens que arroseguen el trineu.

Vaixella i copes per a l´ocasió
Les estovalles i els tovallons de roba es tenyeixen de vermell i daurat per aquestes dates, com també les espelmes que col·loquem als centres de taula fetes amb flors seques i que acompanyen els canelobres que il·luminen els comensals. Un element molt vistós i fàcil de moure si s´ha de retirar. La vaixella ha de ser elegant per acompanyar una coberteria completa (per als dos primers plats i les postres) i una cristalleria que acompanyi l´àpat de vi, aigua i cava. Un plantejament que respon a la concepció més tradicional d´unes festes que s´han adaptat als temps si els amfitrions busquen estalviar-se feina. Per a aquests, les estovalles i tovallons poden ser de paper, la cristalleria es limita a un got (la copa per al cava, l´agafen quan presenten les postres i el cafè) i com a plats i safates, les que ja són d´ús diari. Hi ha qui, fins i tot, fuig del vermell i aposta per estovalles verdes o de color xocolata sense decoració nadalenca per tal de reservar el vermell per als complements, com poden ser les espelmes o els petits obsequis per als comensals. Una opció molt més casolana que fuig de l´encorsetament de què a vegades es vesteixen les festes per tal de complir al màxim amb la tradició.

Unes dates per gaudir amb els nens
Podeu aprofitar les excursions a la muntanya per recollir pinyes que els nens poden pintar de daurat com a element decoratiu d´un centre de taula on també hi pot haver fulles i branquillons. També poden fer les palmatòries amb plastilina i decorar les espelmes enganxant-hi estrelles daurades o bé fer ninots de neu amb mitjons. I, si sou uns enamorats de les manualitats, podeu comprar els retalls de roba que us calguin per fer les garlandes o les botes del Pare No-el, escuma per fer l´arbre (que després pintareu de verd) o paper cartró per fer els avets que poden ser els petits obsequis per als comensals. Un altre suggeriment és fer petits personatges amb els tubs del paper de vàter o fer galetes de mantega per penjar de l´arbre. Hi ha, fins i tot, qui fa el calendari d´advent i petits tions amb dues tovalloles petites (una blanca enrotllada i l´altra marró que l´envolti), dos botons negres, una llengua vermella i un tros de feltre com a barretina. Són alternatives diferents que defugen del consumisme que envaeix aquestes festes i serveixen perquè els nens s´adonin que la imaginació és una gran eina de treball. Un potencial sovint amagat durant l´any que pot visualitzar-se ara fent manualitats amb els colors més tradicionals com són els blancs, vermells, daurats i platejats.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook