Gent DT/Salut&Bellesa

Celiaquia: les dents ens en parlen

29.11.2015 | 04:00
Ara al mercat es troben diversitat de pans sense gluten
Ara al mercat es troben diversitat de pans sense gluten

Una de les manifestacions més desconegudes de la celiaquia es troba a la boca i les dents. És habitual que les persones que no poden menjar aliments amb gluten donat que el seu cos no l’absorbeix bé presentin afectacions orals com lesions o úlceres.
Detectar la malaltia tan aviat com sigui possible serveix perquè l’afectat tingui un bon desenvolupament físic i eviti així certs problemes de salut. Alhora, la diagnosi precoç de la celiaquia preveu trastorns orals com la pèrdua de material dentari, així com l’aparició d’aftes. I, en tot cas, aquests problemes a la boca es presentaran en una menor intensitat si la malaltia es diagnostica d’hora.
“El control de la salut bucodental dels més petits és un mètode efectiu per detectar la celiaquia i establir uns hàbits d’higiene és fonamental per evitar les potencials alteracions que la malaltia pot provocar a la salut dental”, diu el doctor Norbert Montané.

Uns signes sospitosos
Els primers molars i les dents incisives són les que més pateixen les lesions que la celiaquia comporta a la boca, i que solen tenir un color marró o groguenc. “Els defectes a l’esmalt no augmenten el risc de càries si hi ha una bona higiene oral”, comenta l’especialista. L’aparició d’estries horitzontals, d’una profunditat més o menys gran, resulta una altra de les alteracions que han de fer al dentista pensar que el pacient pot sofrir un rebuig al gluten.
A la boca de les persones celiaques també sorgeixen de vegades unes úlceres que són d’un color blanc o grisenc, i compten amb una vora de tonalitat vermellosa. Les molèsties que causen les llagues poden tractar-se amb gel de clorhexidina, col·lutoris bucals o anestèsics tòpics. “En el cas dels defectes a l’esmalt, l’alteració és tan estètica com de salut oral. Segons el grau d’afectació de l’esmalt, el tractament pot variar i anar des d’una intervenció preventiva com és la profilaxis i les fluoracions fins a fer cavitats i restacions”, detalla el doctor.
Segons l’Associació Celíacs de Catalunya, la dificultat d’establir un diagnòstic fa que el 85% dels casos de persones que tenen intolerància al gluten estiguin encara sense detectar.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook