GentDT/Salut&Bellesa

1 de desembre, Dia de la Sida

01.12.2015 | 13:30
1 de desembre, el Dia de la Sida
1 de desembre, el Dia de la Sida

Avui dia sentir la paraula sida continua essent un estigma social, sobretot perquè ve associada al col·lectiu homosexual. Això fa que els portadors o afectats amaguin la malaltia per por a les conseqüències que poden rebre en el seu entorn. I anunciar-ho públicament pot ser un acte d´heroïcitat, sobretot en personatges públics. Recordem el cas de Rock Hudson, una icona del cinema que quan l´any 1985 va fer pública la seva condició de malalt de la sida va causar un fort impacte social. O, més recentment, el de l´actor Martin Sheen ("Dos hombres y medio") que ha confessat ser seropositiu des de fa quatre anys.
Sida vol dir "síndrome d´immunodeficiència adquirida" i és una malaltia que es caracteritza per destruir el sistema immunitari (les defenses del cos) produïda pel virus de la immunodeficiència humana (VIH). Els professionals de la salut aclareixen que estar infectat pel VIH no és el mateix que tenir la sida. Recorden que hi ha persones que poden ser portadors del virus i estar molts anys sense manifestar símptomes de la malaltia, trobar-se bé i tenir bon aspecte. Aquestes persones són seropositives i poden transmetre el virus.

Augmentar els diagnòstics
La detecció precoç a més de millorar el pronòstic redueix la transmissió del virus a d´altres persones, "Accelerant per posar la sida a zero" és, precisament, el lema de la campanya que ha endegat l´Agència Catalana de Salut coincidint amb el dia mundial de la malaltia. Des de fa vint-i-vuit anys, cada 1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Sida, una oportunitat clara per mostrar solidaritat i fomentar la prevenció i el tractament de la infecció.

Què passa quan t´infectes?
El fet que una persona estigui infectada pel VIH no vol dir que hagi de desenvolupar necessàriament la sida. Un cop a l´interior de les cèl·lules el virus pot quedar-se adormit, tot i que a vegades es multiplica i pot destruir-les. Això fa que el sistema immunitari de la persona perdi capacitat per defensar-se de les infeccions i pot facilitar l´aparició d´altres malalties.
Els dies posteriors al contagi aproximadament la meitat de les persones afectades pateixen símptomes inespecífics, semblants als d´una grip. D´altres poden no manifestar durant un període de temps llarg cap símptoma. Per aquest motiu poden ignorar la seva seropositivitat i en canvi transmetre el virus. A Catalunya una quarta part de les persones infectades no ho saben i gairebé la meitat es diagnostiquen massa tard, segons dades de l´Agència de Salut Pública de Catalunya.
Una altra fase de la infecció del VIH pot manifestar-se amb símptomes menors. Els més característics que poden fer sospitar en la malaltia són diarrees persistents, suors nocturnes, febre, pèrdua de pes, augment dels ganglis limfàtics i malalties de la pell. Quan la infecció és més greu els símptomes s´intensifiquen i es prolonguen en el temps. Poden aparèixer la pneumònia i alteracions neurològiques greus.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook