"La musicoteràpia encara és poc coneguda"

22.11.2015 | 04:00

Patrícia Martí, musicoterapeuta i psicooncòloga.

Per què és musicoterapeuta?
Ajudar les persones que pateixen problemes o dificultats acostuma a ser una professió gratificant i fer-ho amb música i tècniques musicoterapèutiques, encara més.

Hi un estil per a cada patologia?
No. En un procés terapèutic intervenen diferents aspectes. Un d’ells és respectar la preferència musical de cadascú perquè ajuda a connectar, motivar i donar confiança. Els altres són: si és vocal o instrumental, el ritme, la melodia o el tempo. És fonamental la presència d’un professional, que detecti les necessitats i formuli un pla, que marqui uns objectius, que dissenyi les sessions i que en faci un seguiment.

És una disciplina infrautilitzada?
És poc coneguda i està poc implantada en el sistema educatiu i sanitari, tot i que s’han incrementat les iniciatives que ajudaran una millor implantació.

Funciona molt, i molt bé, en el context oncològic.
Participar en un taller ajuda els pacients a disminuir l’aïllament. Cantar en grup, tocar instruments de percussió i improvisar pot contribuir a desenvolupar un sentiment de cohesió. També se’n surt beneficiat l’estat anímic. La música convida a expressar les emocions a nivell verbal i no verbal. A més, escoltar cançons amb un missatge convida a la reflexió d’aspectes vinculats amb el càncer.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook