GentDT/Gastronomia

Insectes: Un rebost per al futur?

09.11.2015 | 09:05
2 mil milions de persones arreu del món complementen la seva dieta amb insectes
2 mil milions de persones arreu del món complementen la seva dieta amb insectes

Les modes són canviants per definició i els gustos del nostre paladar també estan sotmesos a les variables tendències del mercat. Qui ens hagués dit sinó, només uns anys enrere, que ens posaríem a la boca un bon tros de peix cru sense fer-ne escarafalls? Ans al contrari, avui som molts els qui ens delim pel colorista "sushi". En la mateixa línia d´incorporar a la nostra gastronomia sabors inexplorats hi ha uns xocants ingredients que tenen potes, però no són pops, i mouen les ales, però no són pollastres.
Degustar uns cruixents grills torrats per matar la gana, un aperitiu de formigues gegants, una truita de llagostes o uns amorosos cucs de seda a l´amanida ens pot semblar d´entrada un oferiment força repugnant, però el cert és que uns 2 mil milions de persones arreu del món complementen la seva dieta amb aquests i d´altres insectes, segons la FAO. A l´Àfrica, l´Àsia i l´Amèrica Llatina, el consum d´aquesta menja no apta per als llepafils és una pràctica habitual. I tal vegada aviat ho sigui, també, al Vell Continent.

Un camí iniciat
El Parlament Europeu va aprovar fa uns dies que l´Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (Efsa) sigui l´encarregada d´avaluar l´entrada al mercat de nous aliments, entre els quals hi ha els insectes.
Encara no hi ha una data per a l´aprovació definitiva de l´Efsa. Per ara, doncs, la comercialització gastronòmica d´insectes està prohibida a Espanya. Malgrat això, la porta està oberta perquè en un futur pròxim (sota certes condicions de criança i alimentació dels animals) puguem comprar al súper pa fet amb larves d´arnes (que és típic del sud de l´Àfrica) o "escamole", és a dir, el "caviar" mexicà que s´elabora amb els ous que ponen les formigues. Allò que diríem una autèntica delícia. El fet és que la pròpia FAO ja fa uns anys que s´ha fixat en el consum d´insectes com un recurs a tenir en compte davant de la creixent demanda d´aliments arreu del món.

Nutritius
Els insectes poden consumir-se sencers o mòlts, en pols, pasta o bé ser complements dels plats. La FAO calcula que hi ha més de 1.900 espècies d´insectes comestibles. I aquesta és una xifra que va en augment a mesura que es fan nous estudis sobre el tema.
L´organisme remarca, a més, que els insectes són força nutritius, ja que contenen quantitats importants de proteïnes. També, d´àcids grassos, a un nivell similar al del peix, a més de ser rics en fibra i micronutrients com el coure, el ferro, el magnesi o el fòsfor. Qui sap si, d´aquí un temps, substituirem els llagostins de la paella per uns grills de primera.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Noticias relacionadas