GentDT/Gastronomia

Gingebre: Picant, intens i aromàtic

01.11.2015 | 04:00
Els mercats i les fruiteries comercialitzen l´arrel fresca. En pols o confitada es pot comprar en herbolaris, botigues de fruits secs i tendes especialitzades.
Els mercats i les fruiteries comercialitzen l´arrel fresca. En pols o confitada es pot comprar en herbolaris, botigues de fruits secs i tendes especialitzades.

Indubtablement el gingebre està de moda perquè la seva versatilitat fa que combini amb plats salats, dolços i begudes, que sorprèn qualsevol comensal pel seu sabor intens i molt particular.
Aquesta espècia mil·lenària oriental és una planta semblant a la canya, que té una part aèria que pot arribar fins al metre i mig i una altra subterrània formada per una tija carnosa, que són com protuberàncies en forma de dits, que és la que s’utilitza pelada.
El gingebre és originari de les zones tropicals del Sud-est Asiàtic. Els principals països productors són la Xina i l’Índia, seguits del nord d’Austràlia, Hawaii i Jamaica que, per a molts, és on es cultiva el de millor qualitat. S’utilitza fresc, sec o confitat. El seu sabor és intents, picant, lleugerament amargant i amb una càlida aroma que desprèn una nota fresca a fusta.
És una espècia molt versàtil, que es pot consumir de moltes maneres (sopes, amanides, infusions, dolços...). Per exemple, per fer un te cal tallar un parell de centímetres de l’arrel i deixar-la en aigua calenta. Si aneu al mercat a comprar-la recordeu-vos que es pot conservar fins a set setmanes a la nevera (embolicada primer en paper de cuina i després en paper film) i fins a sis mesos en el congelador.

Com triar el millor?
Per seleccionar un gingebre de qualitat busca arrels que siguin boterudes, humides, pesades, rectes i de forma rectangular perquè sigui fàcil de pelar i preparar.
La pell ha de ser ferma i sense taques i és millor triar-ne una que desprengui una olor intensa i penetrant. Per això, a l’hora de cuinar-lo cal anar amb compte perquè només cal que sigui un polsim.
Utilitzar-lo en pols, fresc, confitat o a rodanxes fines només depèn del tipus de recepta. Per a una sopa és millor ratllat o en petits trossos si es busca un sabor explosiu. També per a les salses de tomàquet o els assaonaments de la carn és aconsellable ratllat.
Cal dir que, en sec, el gingebre només conserva un 25% del seu pes original i el seu sabor és més concentrat. A casa, s’ha de guardar en un lloc fresc i fosc i perquè no perdi la seva aroma s’ha de consumir abans de tres mesos. Com a essència en gotes es pot emprar a la cuina per aromatitzar una mousse de fruites o un gelat.

Un excel·lent remei natural
A més, és antibacterià, antiinflamatori i un excel·lent digestiu, que va ser molt utilitzat a l’Imperi Romà i recuperat segles després per Marco Polo en un dels seus viatges a l’Orient.
És un remei natural perfecte per combatre les nàusees, que el fa útil a l’hora de viatjar. En el cas de les embarassades, és aconsellable consultar abans amb el ginecòleg. A banda, millora el sistema digestiu, la circulació sanguínia, redueix el colesterol i ajuda a prevenir els problemes cardiovasculars.
Una altra de les virtuts d’aquesta espècia és que fa augmentar la sensació de calor en el cos, com ho fan el pebre vermell i la cúrcuma. Diuen que és saciant i que és útil per eliminar líquids del cos perquè estimula la crema corporal de greix.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Noticias relacionadas