Castanyes i panellets

26.10.2015 | 04:00
els panellets de pinyons, una de les especialitats més típiques
els panellets de pinyons, una de les especialitats més típiques

Com tot bon costum implantat a Catalunya, el Halloween i, sobretot, la Castanyada tenen una vessant gastronòmica. El màxim exponent del sabor dolç d’aquestes dates són els panellets. Enguany, el Gremi de Flequers i Pastissers de Terrassa i Comarca estima que la venda d’aquest article ensucrat serà un 5% major que la que va produir-se l’any passat, amb un preu que anirà dels 35 als 45 euros per quilo.
El panellet de pinyons és el més popular. En les campanyes de Tots Sants recents, la proporció de les vendes de panellets elaborats amb pinyons en relació amb la resta va ser de cinc a u. El fet d’ametlla (un fruit sec que té un preu creixent al mercat) és el segon amb una major acceptació, seguit del que té un sabor de coco.

Amb codonyat
Això sí, en els darrers anys han aparegut nous i atractius gustos, com el panellet de menta, codonyat, crema o festuc, que cada vegada compten amb més adeptes entre els clients.
A banda d’aquestes clàssiques postres de Tots Sants, durant aquests dies, a alguns forns de la ciutat també trobem figuretes o dolços de xocolata que disposen d’algun motiu ornamental que està relacionat amb el Halloween.
La gastronomia de la tardor primerenca també passa pels moniatos, que a molts forns egarencs ens ofereixen ja cuits. Aquest tubercle que és originari d’Amèrica ha deixat de quedar restringit a la celebració de la Castanyada per esdevenir un element que juga nous i interessants papers a la gastronomia de temporada. 

Castanyes
Potser no respon a la imatge idíl·lica dels contes d’aquella velleta amb el mocador al cap i unes ulleres que li queien fins a la punta del nas que torrava les castanyes enmig del carrer. Però, què carai, s’hi assembla força! Les castanyeres són una de les figures més emblemàtiques dels volts de Tots Sants i, pel moment del calendari en què apareixen, solen identificar-se amb l’època de l’any en què arriba el fred. De fet, aquests dies ja podem anar a buscar les tradicionals paperines de castanyes a les dues parades que, en aquesta època, acostumen a instal·lar-se al Centre. Una és l’històric punt de venda que s’ubica a la Rambla d’Ègara, a l’alçada del carrer de Torrella. I l’altra, la que hi ha al carrer Major, just a la cantonada amb el del Vall. Aquests dos establiments propis de la tardor compten amb el permís municipal per ser-hi de finals d’octubre a inicis de desembre.

Les postres genuïnament nord-americanes
Potser encara no són idees massa esteses a Catalunya quan arriba Halloween, però als Estats Units, el país d’on procedeix la festa de la “nit dels morts”, resulten capricis dolços ben comuns durant aquestes dates.
Pomes caramel·litzades
Els nens nord-americans tenen el costum de llepar, a l’entorn del 31 d’octubre, pomes recobertes de caramel. La capa dolça acostuma a fer-se amb sucre, xarop de blat, aigua, canyella i colorant vermell. A d’altres països, com a Alemanya, acostumen a menjar-ne per Nadal.
El “halloween bundt cake”
Resulta un dels pastissos de moda als Estats Units dins de la rebosteria de Halloween. Es tracta de fornejar un bescuit en un motlle tipus “bundt”, la qual cosa proporciona una forma ondulada a la massa. Després, el pastís es recobreix de tires elaborades amb colorants de diverses classes, com el negre, el morat i el taronja. Així, l’aspecte d’aquest berenar adquireix un aspecte fantasmagòric que és molt propi de l’efemèride.
Cupcakes espantosos
Aquests pastissets que van néixer als Estats Units es presenten en terrorífiques versions quan arriba aquesta gran nit. Al damunt, hi podem trobar la figura d’una bruixa, un ull comestible, carbasses o gats negres. Tot és possible quan Halloween s’acosta.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook