Gent DT/Salut&Bellesa

Refredats com reforçar les defenses

25.10.2015 | 04:21
S´estima que els menors de 3 anys tenen, de mitjana, entre sis i deu infeccions respiratòries l´any.
S´estima que els menors de 3 anys tenen, de mitjana, entre sis i deu infeccions respiratòries l´any.

El descens de les temperatures i el canvi estacional amb menys hores de llum natural (aquest cap de setmana hi ha canvi horari) posen a prova les nostres defenses i, en especial, les dels petits de la casa. No és estrany que ara comencin a despuntar els casos de refredats comuns entre la canalla, en molts casos a causa que el seu sistema immunològic no estava prou enfortit. Hi ha nens que amb uns quants dies de mocs i malestar hauran superat els símptomes i l´ofensiva dels virus. D´altres, especialment amb les vies respiratòries més sensibles, necessitaran un temps de repòs i cures a casa.
A més defenses, menys constipats, és el missatge que rebem quan s´acosta el fred. Si volem que els petits resisteixin als primers freds i pugin esquivar els primers virus i refredats el millor és que vigilem (encara més) la seva dieta. L´alimentació equilibrada amb més fruites i verdures i un aport extra de vitamina "C" poden ser bons aliats per millorar el sistema immunològic dels infants. També és aconsellable incorporar més aliments rics en vitamina "A" (ous, carn, llet i formatge) i vitamina "E" (espinacs, nous, blat de moro i verdures de fulla verda), així com àcids grassos Omega 3 (peix blau), als menús infantils de tardor.

Els nens de guarderia
Els nens de guarderia són els afectats pels primers símptomes dels refredats de tardor, que després passaran als companys i als germans i pares. A més, s´estima que la majoria d´infants menors de 3 anys tenen, de mitjana, entre sis i deu infeccions respiratòries a l´any. Cal recordar que el refredat comú és un procés víric lleu que es manifesta amb malestar, mucositat, tos, esternuts i febre. Quan la infecció passa del nas i el coll als bronquis i els provoca una inflamació es produeix la bronquitis. En aquests casos es requereix un tractament broncodilatador així com l´ús de l´humidificador per eliminar la mucositat.
La grip és una altra de les infeccions amb una alta incidència entre els alumnes de guarderies. Un estudi del programa NUSA estima que el 50% dels nens menors de 2 anys la pateix un cop a l´any.
Per evitar que els virus es transmetin els nens han d´aprendre bons hàbits com tapar-se la boca al tossir i netejar-se les mans.

Mocs i flegmes, un problema habitual
Què ens indiquen? La mucositat és un símptoma inevitable. El nen no sap expulsar-la. Però si està bé i la va traient pel nas o tossint no cal alarmar-se. La sonoritat al respirar no indica que el refredat sigui greu.
Com ajudar a eliminar-los? La hidratació, l´humidificador i els rentats amb sèrum (esprais o xeringues) són mètodes molt efectius per eliminar la mucositat nasal. No s´ha d´abusar  dels mucolítics o expectorants.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Noticias relacionadas