Gent DT/Salut&Bellesa

Una de cada vuit dones desenvoluparà un càncer de mama

20.10.2015 | 04:24
Notar-se una alteració al pit és un dels indicis més clars que motiven la visita de dones a un especialista,
Notar-se una alteració al pit és un dels indicis més clars que motiven la visita de dones a un especialista,

Magda va a la consulta del seu ginecòleg perquè ha notat un nòdul sospitós en una de les mames fent-se una exploració física. Està preocupada perquè la seva mare va morir de càncer quan ella era petita. El metge opta per no activar l´alarma i tranquil·litza-la fins que no arribin els resultats. Aquesta escena, extreta de la pel·lícula "Ma Ma" de Julio Médem i protagonitzada per Penélope Cruz, és més real del que ens pensem. Es reprodueix cada dia a moltes consultes.
Notar-se una alteració al pit és un dels indicis més clars que motiven la visita de dones a un especialista, preocupades per l´amenaça d´un tumor. També poden presentar altres símptomes com dolor, canvis a la pell, al mugró o nòduls a les aixelles. Tots ells poden ser indicadors de l´existència d´un càncer de mama en fases inicials o no. "El més important és que en un 70% d´aquests casos el càncer es cura", li comenta el ginecòleg a Magda, el personatge de pel·lícula amb el que moltes dones s´identificaran. La punció o biòpsia del tumor sospitós, a més d´una prova d´imatge (mamografia) són les eines mèdiques que serviran per sortir de dubtes.
Actualment el càncer de mama és el tumor més freqüent en les dones perquè afecta al 29% d´aquest col·lectiu, segons l´Asociación Española contra el Cáncer. De fet, es calcula que una de cada vuit dones desenvoluparà un tumor de mama durant la seva vida. A Catalunya afecta a 5.500 dones i a Espanya cada any es diagnostiquen 22.000 nous casos.
Per sort, el diagnòstic precoç i els avenços en els tractaments personalitzats fan que els índexs de supervivència augmentin un 2% cada any. Prevenir aquesta patologia, que ja no és sinònim de mort, és un dels grans reptes que cada any defensa la campanya del Dia Mundial del Càncer de Mama, que es commemora aquest dilluns, 19 d´octubre.
Una cita de la que cada cop rep més mostres de solidaritat perquè l´estigma d´aquest càncer el tenim molt a prop, al nostre entorn familiar, laboral o d´amistats. És moment de tornar a prendre consciència de que la prevenció és la millor arma per protegir-se.

Una autoexploració al mes
Un dels hàbits que hem d´afegir a les nostres tasques quotidianes és fer-nos una autoexploració al mes, sempre i quan ens informem bé de la manera adequada de fer-la. Com recorda l´oncòleg terrassenc Jordi Estapé i la psicoterapeuta Tània Estapé al llibre "703 preguntas y 703 respuestas. La odisea del cáncer de mama", només un 3% de les dones fa una exploració correctament. Cada dona coneix bé els seus pits i pot valorar alteracions o canvis de forma, textura, color o mida anormals. Si es té la menstruació és millor fer-se la revisió els primers dies després d´haver-la finalitzat. En cap cas aquesta revisió personal substitueix els controls mèdics regulars.

Alimentació sana
També hem d´aprendre a cuidar la nostra alimentació, una de les grans aliades en la protecció contra el càncer. Fa una setmana el departament de Salut destacava que la meitat dels càncers es podrien evitar amb una dieta saludable més rica en fruita i verdura, a més de practicant alguna activitat física. La dieta clau que aporta oxigen i salut a les cèl·lules ha de contenir aliments alcalinitzants com verdures crues, fruita, llavors, cereals integrals i mel.
Amb tot, són especialment protectors i anticancerígens l´oli d´oliva, els fruits secs com les nous, a més de la ceba, el peix blau i el bròquil, entre els més importants.

Caminar i fer esport
Les dones que són més actives, es mouen i practiquen alguna activitat física també produeixen menys estrògens, de forma que aconsegueixen protegir més el seu organisme del risc de desenvolupar un tumor. És molt recomanable caminar mitja hora seguida al dia, un bon antídot també per reduir l´estrès, alliberar la ment de les tensions del dia a dia i, sens dubte, mantenir-se en forma.
El càncer és un enemic a prevenir i combatre. I quan el destí fa que una dona hagi de plantar cara a aquest mal, com el cas de la Magda, toca jugar una altra partida a la vida. Dilluns, en el dia més rosa del calendari, dones que afronten un mal diagnòstic han de saber que no estaran soles.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook