Gent DT/ Salut&Bellesa

El joves i el mal d´esquena

12.10.2015 | 04:00
El transport del material escolar i la falta d´higiene postural són elements de risc per patir mal d´esquena
El transport del material escolar i la falta d´higiene postural són elements de risc per patir mal d´esquena

Les sobrecàrregues, la forma de seure o de caminar, la falta d’exercici o, fins i tot, el sobrepès poden repercutir també en l’esquena dels adolescents. Quan un jove es queixa de mal d’esquena el més habitual és que al principi no sigui motiu de massa preocupació per als pares. “Ja et passarà. Pren-te un ibuprofè.” És el que acostumen a rebre per resposta al seu malestar. Però més enllà d’una molèstia puntual el mal d’esquena és un senyal d’avís que alguna cosa no va bé a l’esquena. Un dolor que pot amagar, per exemple, un problema de desviació de la columna vertebral que cal reajustar per part d’un especialista. És imprescindible aplicar algun tractament perquè si es descuida augmenta el risc de patir aquests problemes quan siguin adults.
De fet, la salut dels adolescents també mereix més atenció, com recorda l’Organització Mundial de la Salut a la seva darrera campanya. Al voltant d’un 35% de les malalties dels adults s’inicia en joves d’entre 10 i 19 anys, segons apunta Anthony Costello, director del departament de salut en nens i adolescents de l’OMS.
El mal d’esquena és, amb tot, un dels motius de visita més freqüents a les consultes mèdiques. Es calcula que fins a un 25% dels menors en edat escolar acut al pediatre per problemes d’esquena. Un percentatge similar correspon també a estudiants de batxillerat i universitaris que pateixen lumbàlgies i cervicàlgies, sobretot per no seguir bé a classe o quan seuen al sofà.
Una columna sana i amb bona mobilitat és imprescindible per al bon funcionament dels diferents òrgans del cos, com recorden des de l’Associació Espanyola de Quiropràctica.

El pes de les motxilles
El transport del material escolar i la falta d’higiene postural en moltes activitats quotidianes, com els jocs amb videoconsoles, o l’ús del telèfon mòbil o del portàtil asseguts a sobre del llit són factors de risc. Per als especialistes en traumatologia la càrrega de les motxilles no hauria de superar el 10% del pes corporal del jove. També recomanen fer servir els dos tirants perquè el pes sigui més equilibrat.
Des de l’Hospital de Sant Joan de Déu han notat aquest augment de consultes per problemes d’esquena en els joves. Constaten que un 50% dels adolescents ha patit alguna afecció d’esquena, sobretot abans dels 16 anys, cosa que limita les seves activitats diàries. Els problemes més comuns són les contractures de la part superior de la columna i els dolors de les lumbars.
En definitiva, cal que els joves tinguin cura de l’esquena a totes les activitats de la vida quotidiana: a l’hora de seure, inclinar-se, estar ajaguts o estar davant de la tele.

16 d’octubre: l’esquena al lloc de treball
Cada any terapeutes de tot el món commemoren el Dia Mundial de la Columna Vertebral amb una campanya perquè la població prengui consciència de la importància de tenir cura de la salut de la seva esquena. El divendres l’Associació Professional Espanyola de Terapeutes se sumarà a la cita amb el lema “La teva esquena al lloc de treball”.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Noticias relacionadas