Gent DT/Tecnologia

La PlayStation compleix 20 anys

16.10.2015 | 14:45
La Play Station va revolucionar l´oci interactiu domèstic
La Play Station va revolucionar l´oci interactiu domèstic

A finals de setembre de l´any 1995 desembarcava a Espanya una consola que va revolucionar l´oci interactiu domèstic. Tant és així que avui, molts dels infants, joves i adults que són aficionats a l´entreteniment digital diuen que van "a jugar a la Play" com a un freqüent sinònim d´estar a punt d´endinsar-se al fantàstic món dels videojocs. Aquella consola que ara fa 20 anys arribava del Japó duia impresa la firma de Sony. En un principi, la marca japonesa havia ideat la PlayStation (que així es deia l´invent) com a una unitat de CD per a la consola Super Nintendo.
Però, al final, les dues companyies nipones no van acabar d´entendre´s. Va ser llavors quan Sony va decidir llançar-se a la piscina i introduir la seva primera videoconsola al mercat. Era un terreny en el qual la firma japonesa no tenia experiència. Però la resposta que la marca va obtenir per part del públic va ser sorprenent.

Títols pel record
Entre els motius que van propiciar l´èxit de la primera PlayStation hi havia els solvents gràfics en 3D que l´esmentada "màquina" de la diversió generava. A la "Play", la popularitat també l´hi va arribar gràcies al reguitzell de jocs que de seguida van enganxar el públic.
Durant els 20 anys que fa que és entre nosaltres, la coneguda videoconsola ha deixat títols amb tants adeptes com "Resident Evil", "Gran Turismo", "Metal Gear", "Final Fantasy" o "Rage Racer".
Amb tal aposta, i de mica en mica, el fabricant va guanyar terreny a Sega i Nintendo, els altres dos segells electrònics japonesos que a la dècada dels noranta competien amb força al sector de les videoconsoles.
De la versió inicial de la Play-Station, Sony en va vendre 3,64 milions a Espanya i Portugal, segons les dades de la pròpia marca. Encara que el veritable cop d´efecte per a la companyia va arribar una mica més tard, l´any 2000. Va ser amb la PlayStation 2, que és la consola de sobretaula més venuda de tots el temps (amb 160 milions d´unitats que han trobat un comprador –6 dels quals, a Espanya–, segons Sony).
El gran poder d´atracció que va mostrar la segona variant de l´aparell es va basar, en part, en què els jocs estaven en un format DVD.
Així, els fidels aficionats al comandament de la Play fruïen d´uns títols que comptaven amb unes imatges d´altra precisió, al mateix temps que els videojocs s´havien convertit en unes creacions audiovisuals minucioses i d´una factura extraordinària. Després de la 2 van arribar la PlayStation 3 i l´última que s´ha sumat a la família, la "Play 4", de la qual Sony havia venut 700 mil unitats a la Península Ibèrica el juny. A més, l´entrada en joc de les videoconsoles de mà, com la Portable (a l´any 2004) i la Vita (2011), ha contribuït a enfortir la salut d´una generació de màquines que ens han acompanyat 20 anys. El futur més proper sembla que també serà seu.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook