Opinió

Hem d´aprofitar el millor de la medicina xinesa

04.10.2015 | 04:00
Hem d´aprofitar el millor de la medicina xinesa
Hem d´aprofitar el millor de la medicina xinesa

El passat cap de setmana vaig presentar al Congrés Mundial de Medicina Xinesa celebrat a Barcelona la ponència titulada "Integració de la medicina tradicional xinesa i la medicina occidental", a partir de la meva experiència a la Unitat del Dolor de la Clínica Teknon i a la meva consulta a Terrassa. L´objectiu va ser explicar els avenços que s´estan fent per integrar la medicina tradicional xinesa en els serveis sanitaris hospitalaris i centres d´atenció primària. Tenint en compte la riquesa d´aquesta medicina i la capacitat que té de millorar la salut, des del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona treballem perquè aquesta medicina deixi d´exercitar-se només als consultoris privats i de forma aïllada als metges i equips sanitaris.
Per primera vegada, des del col-legi disposem aquest curs de programes de formació continuada que es plantegen com una actualització de coneixements i un fòrum d´aprenentatge basat en la medicina que engloba cos-ment. Aquest terme, utilitzat pels americans, posa de manifest que la ment té molt de poder en relació amb la salut corporal i, sobretot, també interpreta que la salut no només és absència de malaltia sinó una situació de benestar físic, psíquic i emocional. En aquest sentit, el Col·legi de Metges contribueix a les indicacions de l´Organització Mundial de la Salut (OMS) d´anar introduint l´aplicació de l´acupuntura en el nostre àmbit sanitari i d´apropar-la i donar-la a conèixer a d´altres metges de diferents especialitats. A partir que els hospitals americans més importants estan introduint aquesta pràctica de la medicina xinesa (MD Anderson, Dana Farber, Memorial Sloan...) i les publicacions científiques avalen la seva efectivitat, molts companys metges i també la població en general l´estan descobrint.
Molt pacients acudeixen a una consulta de traumatologia, de neurologia o unitats del dolor després de prendre analgèsics o fer-se infiltracions i continuen tenint dolor. En aquest sentit disposem de més maneres per curar com és l´acupuntura. Aquesta va ser la manera de pensar del doctor Luis Aliaga quan va crear la Clínica del Dolor a Teknon i que ha resultat un benefici per a molts pacients.
El nostre treball al Col·legi de Metges garanteix la qualitat dels professionals que exerceixen l´acupuntura, també avalats pel Consejo General de Colegios de Médicos.
És hora que aquesta pràctica comenci a ser reconeguda a nivell oficial a Catalunya, com als EUA, Alemanya, Anglaterra o França, que ja l´han inclòs als seus sistemes de salut.
En conclusió: hem d´aprofitar el millor de cada medicina. I és necessari desenvolupar xarxes d´investigació internacional i programes acadèmics de qualitat.

L'autora és presidenta de la secció d´acupuntura del col·legi oficial de metges de Barcelona

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook