Gent DT/Salut&Bellesa

Un bon moment per a revisar la circulació de les teves cames

20.09.2015 | 04:00
Més del 60% de les persones tenen alguna alteració estètica a les cames, ja siguin petites aranyes vasculars o varius de més tamany i diferent pronòstic
Més del 60% de les persones tenen alguna alteració estètica a les cames, ja siguin petites aranyes vasculars o varius de més tamany i diferent pronòstic

Els treballs sedentaris, el pas del temps, el sobrepès o factors hereditaris també repercuteixen en la salut vascular de les notres cames. De fet, més del 60% de les persones tenen alguna alteració estètica, ja siguin petites aranyes vasculars o varius de més tamany i diferent pronòstic. Més enllà del seu aspecte antiestètic en forma de taques venoses que hagin augmentat amb la calor, també ens hem de preocupar de si gaudim d’una bona salut vascular i el sistema circulatori de les cames funciona correctament. Per comprovar-ho i tractar aquelles varícules o varius que ens inquieten, setembre és el mes ideal per visitar la consulta d’un cirurgià vascular i sortir de dubtes. Abans o després de l’estiu és el moment més propici per al tractament de les venes varicoses perquè el seu grau de dilatació és mínim, a diferència del que passa als mesos de calor. Encara que en la majoria dels casos les petites varius poden ser asintomàtiques sí que poden advertir d’un mal funcionament del sistema circulatori a les cames. La insuficiència venosa és un problema freqüent i afecta aproximadament un 25% de les dones i un 15% dels homes.

Què són les varius?
La primera manifestació d’una insuficiència venosa és la variu. Són venes anormalment dilatades i tortuoses, que apareixen com a conseqüència d’una alteració del retorn venós. Les venes de les cames, a diferència d’altres parts del cos, tenen unes vàlvules de retenció que deixen passar la sang en sentit ascendent cap al cor. Però quan estem drets les vàlvules es tanquen i impedeixen el flux de sang en sentit descendent. Quan no funcionen correctament la sang té dificultats per vèncer la força de la gravetat i ascendir cap al cor, s’acumula i dilata les venes i causa l’aparició de varius.
Al voltant del 50% d’aquestes alteracions vasculars no necessiten tractament ni afecten la salut. En tot cas, és l’angiòleg o el cirurgià vascular el professional més indicat per determinar les que són només un simple problema estètic i les que necessiten tractament.
Els símptomes indicatius d’una mala circulació poden ser picor, inflor, sensació de pesadesa, cansament a les cames sobretot al final del dia, escalfor localitzat a zones varicoses, formigueig i rampes sobretot a la nit. Les lesions inflamatòries i ulceracions són, en canvi, signes evidents d’una insuficiència venosa crònica important. L’edat, el consum d’alcohol, el tabac, el sobrepès, lestrenyiment crònic, una alimentació deficitària en fibra o canvis hormonals (embaràs), són factors que empitjoren aquest trastorn que també té una herència genètica. Com recorda el doctor Jaime Hospedales, “els últims estudis indiquen que fins al 80% de la responsabilitat de l’aparició de varius ve determinada per càrregues genètiques , és a dir, per l’herència”.
Les venes varicoses, tot i que acostumen a ser considerades un problema menor, afecten a una de cada tres persones adultes, segons la Sociedad Española de Angiliogia i Cirurgia Vascular.

L’Eco-Doppler
Un diagnòstic, prevenció, tractament i seguiment en les fases inicials pot aturar l’evolució del trastorn. Actualment, les tècniques d’exploració han viscut una revolució important per a avaluar las varius. Un nou tipus d’ecografia, coneguda per eco-doppler, s’ha convertit en una prova estandard a totes les clíniques de medicina vascular i permet veure en temps real un mapa de les varius i quin és l’estat de la seva circulació sanguínea. Actualment tots els pacients es sotmeten a un estudi amb Eco-Dopller, un mètode de diagnòstic per la imatge que pot diagnosticar fins al 90% dels casos i permet als especialistes decidir quina opció terapèutica és la més adequada. Els aparells doppler més moderns poder fer ecografies a color i proporcionar informació molt important sobre la capacitat funcional de les venes.

Mètodes terapèutics
Un cop arribat al diagnòstic l’especialista en medicina vascular informarà al pacient dels tractaments terapèutics per al seu cas. Segons el grau d’afecció el primer pas és recomanar la teràpia compresora o l’us d’unes mitges elàstiques que faciliten el retorn sanguini i activen la circulació. La teràpia compresiva és eficaç quan les cames es mouen. La contracció muscular de les mitges faciliten el bombeig de la sang cap al cor. El ciclisme, la marxa nòrdica, les excursions i la natació són alguns dels exercicis més indicats.
Altres mètodes per alleugerir els símptomes són els tònics vemosos i les cremes amb formulacions farmacèutiques.
En cas d’optar per eliminar les venes varicoses el metge por aconsellar diferents tècniques. Per a les aranyes vasculars i varius de petit tamany l’esclerosi amb escuma ecoguiada és la tècnica més implantada. Consisteix en infiltrar una substància (microescuma) que aconsegueix destruir el teixit intern de la vena afectada i fer-la desaparèixer. Hi ha clíniques que utilitzen aquest mètode sense cirurgia en tot tipus de varices. Triar un professional de confiança i optar per un tractament segur són garanties de salut.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook