Gent DT/Reportatje

Un pastor de 27 anys

13.09.2015 | 04:00
Pau Garcia cuida un ramat de 238 ovelles i 50 cabres.
Pau Garcia cuida un ramat de 238 ovelles i 50 cabres.

Pau Garcia cuida un ramat de 238 ovelles i 50 cabres. El pastor de Matadepera és un jove que ha crescut sempre criant animals de granja i que s’estima molt la natura.
Quan vam citar per entrevistar al Pau per a que ens expliqués la seva tasca amb animals a la comarca ens imaginàvem un pastor gran, amb faccions endurides pels anys i pel sol i amb accent tancat. La sorpresa va ser que es tractava d’un jove de 27 anys, ros i d’ulls blaus, que té molt clar que la seva sortida laboral està als boscos de Matadepera i Terrassa. Cada dia es lleva de matinada per treure a pasturar les 238 ovelles i 50 cabres sol o acompanyat de la seva parella, l’Emma Viñas, una jove amb estudis d’agricultura i ramaderia.
Pau és ara el propietari únic de l’empresa La Vall SCP, una cooperativa que està remuntant després d’haver-se separat dels dos anteriors socis. A Matadepera col·labora amb l’Àjuntament i l’Agrupació de Defensa Forestal netejant amb el seu ramat el sotabosc de les franges forestals o tallafocs. I a part d’aquesta subvenció sobreviu amb la venda de xais a les carnisseries.
El Pau està en contacte amb l’Escola de Pastors de Catalunya i rep de tant el tant el suport d’algun pastor en pràctiques. Ell els transmet la passió que sent per un ofici que gairebé s’està perdent i que, tot i no ser bons temps, viu amb il·lusió.
Aquests dies el podem trobar per zones forestals com Can Carbonell o Can Bogunyà de Terrassa on té dos tancats per guardar els animals. A Matadepera, on viu, disposa de dos tancats més.
“La Vall és un projecte que estic reactivant, tot amb espècies autòctones: ovella ripollesa, cabra de rasquera i quatre gossos d’atura catalans”, explica. També està recuperant amb les seves ovelles rutes antigues de les transhumàncies a la comarca. Aquest estiu el Pau ha tret el seu ramat de nit per evitar la calor i ha detectat un augment de porcs senglars. “Una nit vam comptar uns vuitanta”, diu. Treure les ovelles tant a prop de la ciutat té els seus inconvenients. “La gent surt a caminar, a desestresar-se i no és conscient de la tasca que fem. Deixa córrer el seu gos, que empaita les ovelles i les fa avortar. Això em perjudica”, lamenta. //

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook