Gent DT/Gastronomia

Les figues, dolces com la mel

13.09.2015 | 04:00
Ja a les piràms de Gizeh, dos mil anys abans de Crist, hi apareix representada la recol·lecció d´aquesta fruita que té el bressol a la Mediterrània
Ja a les piràms de Gizeh, dos mil anys abans de Crist, hi apareix representada la recol·lecció d´aquesta fruita que té el bressol a la Mediterrània

El fruit de l’arbre de la figuera té un sabor dolç, una pell fina i una textura suau. Acostuma a tenir una forma ovalada, o semblant a la d’una pera. I quan l’obrim, la porpra sol aparèixer d’un color morat, tirant a rosa de vegades o blanquinós. Els qui esperen que arribi el final de l’estiu per menjar figues –ara n’estem en temporada– tenen l’oportunitat de gaudir d’una fruita que en només 5 o 6 centímetres de llarg recull moltes propietats nutricionals i que són beneficioses pel nostre cos.ide
Ja els antics coneixien els efectes positius de les figues. Ja a les piràms de Gizeh, dos mil anys abans de Crist, hi apareix representada la recol·lecció d’aquesta fruita que té el bressol a la Mediterrània. Països com Grècia, Turquia, Itàlia, Espanya i Israel són els principals productors de figues. Però quines aplicacions tenen a la cuina? Descobrim-ho!

Fresques o seques
El carpaccio de figues amb formatge, el pa de figues o la brandada de bacallà amb figues son alguns dels plats que es preparen amb aquest bé dolç. Des del punt de vista gastronòmic, cal que diferenciem entre les figues seques, que en trobem durant tot l’any i les fresques, que tenen una temporada bastant més curta, ja que com a molt tard s’allarga fins a les primeres setmanes de la tardor.
L’existència d’aquestes dues varietat determinen l’ús que en fem als fogons. Les figues seques són un magnífic acompanyant per les amanides, quan preparem una cassola de conill o un rostit de pollastre, en substitució de les prunes. Perquè quedin més amoroses, quan són seques les podem deixar unes quantes hores summergides en aigua, malgrat que aquesta no resulta una condición indispensable.
El nostre consell és, donat que n’és l’època i les trobem amb facilitat a les fruiteries, de menjar les figues fresques. Voleu idees per emprar-les a la cuina? Doncs en podem elaborar melmelades, pastissos, així com el clàssic pa de figues. Tot i que més enllà d’aquestes receptes tradicionals també se n’elaboren d’altres plats que són una mica més moderns, com la torrada de figa amb botifarra d’ou o un deliciós farcell de figues fresques amb gelat de mel.

Menjar-les ràpid
En qualsevol cas, que les figues fresques són una fruita delicada, que necessita un manteniment determinat, ja que si no el seguim se’ns faran malbé. Un cop que les hem comprat, cal que les mengem amb rapidesa o que les posem a la nevera. Encara que, tot i estar ben refrigerades, només se’ns mantindran en un estat correcte durant uns tres dies.
Abans d’arribar a aquest punt, és a dir, quan som a la fruiteria triant-les, potser més ens valdrà que seguim la dita “la figa, per ser bona, ha de ser madureta i picadeta pel pardal”. Això vol dir que si veiem que té puntets causats pels becs dels ocells és perquè aquests animals les han trobat ben dolces i ben toves. Serà un bon senyal que en fruirem.

A punt per la Fira de la Figa d’Alguaire
El municipi d’Alguaire no és tan sols conegut per ser l’indret en el qual trobem l’aeroport de Lleida. Aquesta localitat també es famosa per celebrar, amb caràcter bianual, la Fira de la figa.El propers 19 i 20 de setembre, l’esdeveniment arribarà a la desena edició.
A Alguaire, de fet, tenen una gran tradició en el cultiu de la fruita. Tant és així que en tenen una varietat pròpia, l’anomenada “figa d’Alguaire, que es caracteritza per  ser grossa, carnosa, de color negre per fora i morat de dins.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook