Gent DT/Salut

Raspall de dents: manual o elèctric?

07.09.2015 | 04:20
Què escollim, els manuals o els elèctrics?
Què escollim, els manuals o els elèctrics?

A mesura que passen els anys i després de superar algunes càries o algun problema de gingivitis o periodontitis la població adulta es preocupa més per tenir cura de la seva salut oral amb una bona higiene per protegir-se. Tot i ser més conscient de la importància de netejar les dents després de cada àpat, les enquestes de salut segueixen apuntant que la higiene dental és encara una assignatura pendent. Les darreres enquestes de salut apunten que només el 42% dels ciutadans utilitzen el raspall de dents tres cops al dia, després de cada àpat. A més, afegeixen que les dones respecten més que els homes la freqüència del raspallat perquè els agrada cuidar-se més i això les protegeix d´infeccions o malalties.
A l´hora de triar el raspall de dents més adequat, amb tots els models i dissenys que hi ha al mercat de vegades és difícil decantar-se per un en concret. Més complicat és inclinar-se per un raspall manual o, al contrari, optar per un elèctric. Quin dels dos mètodes és més efectiu? Aconseguiré eliminar la placa dental de la mateixa forma amb un elèctric o un manual?
Especialistes del Centre Parc del Nord recorden que els millors resultats d´higiene bucodental es poden aconseguir amb qualsevol d´aquests dos mètodes. El més important és que el raspallat es realitzi de forma correcta, afegeixen des de la clínica de Terrassa. No obstant això, hi ha determinats casos en què és més aconsellable l´ús del raspall elèctric. Aquesta pot ser la millor opció en persones que no tenen una tècnica massa depurada i a l´hora de netejar-se les dents el raspall elèctric pot ajudar-les a eliminar la placa dental de forma més efectiva gràcies a la rotació automàtica del seu capçal.
Tot i que el raspall elèctric faciliti el treball, els odontòlegs de la clínica terrassenca insisteixen que hem de fer-ne ús almenys 2 minuts a cada sessió de neteja. Si la durada és inferior no aconseguirem eliminar prou bé les restes de menjar ni els bacteris de la boca. També és important no oblidar-se de netejar la llengua ja sigui amb el mateix raspall o amb un raspador lingual.
Els especialistes en salut dental reconeixen que el raspall elèctric comença a ser més utilitzat que el manual per la seva comoditat d´ús. En el cas dels infants, el mètode automàtic ajudarà els pares a fomentar en ells l´hàbit de netejar les dents després de cada menjar i poden convertir aquesta activitat en un joc més en família.
Les persones grans, sobretot aquelles amb problemes d´artritis, també troben en el raspall elèctric un gran aliat per realitzar la higiene dental de forma més còmoda i sense esforços.

Cal tenir en compte
Les tècniques dels dos tipus de raspalls són diferents i per aconseguir bons resultats cal seguir les següents recomanacions de manteniment i ús.
La primera regla d´or és la de revisar periòdicament els filaments dels dos raspalls i, quan aquests es facin malbé, substituir-los per uns altres. El temps màxim de vida d´un raspall és de tres mesos. El capçal de l´elèctric també s´ha de canviar amb la mateixa periodicitat que el manual.

És suficient només el raspall?
Cada cop hi ha més especialistes que aconsellen completar i reforçar el raspallat amb fil dental o seda dental (en els espais més reduïts entre les peces) així com col-lutoris desinfectants o fluor en el cas dels nens amb tendència a tenir càries. Per tant l´ús del raspall no sempre és suficient per aconseguir una neteja òptima. Per eliminar qualsevol resta que quedi entre les dents són de gran ajuda també els raspalls interproximals.
Els odontòlegs i higienistes de Parc del Nord recomanen per a les persones amb implants, pròtesis o tendència a problemes a les genives l´ús dels irrigadors, que netegen amb aigua a pressió les dents. A part de la correcta higiene a casa, una revisió dental a la clínica sempre és molt necessària.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook