Dossier

El carnet de conduir; un bé de primera necessitat

06.09.2015 | 04:00
Disposar del carnet de conduir millora la independència personal
Disposar del carnet de conduir millora la independència personal

En una societat cada cop més individualitzada, la llibertat de moviments s’ha convertit en un bé tan preuat com necessari. A Catalunya, més de la meitat de la població disposa de cotxe propi. Tot i que comptem amb una xarxa de transport públic que abarca bona part del territori, tots sabem que en la majoria d’ocasions desplaçar-se en vehicle privat resulta molt més ràpid i còmode. Entre els avantatges de posseir el carnet de conduir, també cal afegir-hi els de caire professional, ja que avui dia, per trobar o mantenir una feina, un dels requisits prioritaris pot ser la llicència circulatòria.
Aconseguir el carnet no és només una qüestió de perícia davant l’examinador. Cal un alt compromís personal i una inqüestionable predisposició. Cal adaptar-se als horaris de les classes i de les sessions pràctiques, així com assistir-hi de forma continuada. No obstant això, com en qualsevol esforç, les hores de dedicació, tant en la part teòrica com en la pràctica, acabaran tenint la seva recompensa. I és que poques coses estimulen tant l’ésser humà com la llibertat, l’autonomia i la independència.
Tenir un cotxe ha passat, en els darrers anys, de ser un luxe a convertir-se en una primera necessitat. Sigui quina sigui l’edat del conductor, tothom treu al seu vehicle un rendiment particular. Per anar a la feina, a practicar un esport, de vacances en família o per solventar una urgència. Són tants els usos que es poden donar als automòbils privats que, sovint, els que no tenen carnet de conduir poden quedar al marge de nombroses activitats.

Tipus de permisos
Lògicament, cada tipologia de vehicle té el seu propi permís de conduir. Tothom qui el vulgui obtenir haurà d’aprovar un examen teòric i un altre de pràctic fets per la Direcció General de Trànsit a través de les prefectures provincials. El permís més comú és el “B”, el qual autoritza a portar cotxe a partir dels 18 anys. També hi ha altres carnets per iniciar-se en edat més jove en la conducció.
Actualment, amb 15 anys (abans eren 14) es pot obtenir el carnet AM, el qual permet portar ciclomotors de fins a 50cc. Amb el carnet A1 es poden pilotar motos de fins a 125cc a partir dels 16 anys. Les de més cilindrada requereixen proves addicionals específiques a partir de la majoria d’edat. Qui ja disposa d’un permís de conduir motos des de fa més de dos anys i vol obtenir el de cotxe o viceversa podrà convalidar la part teòrica, però el millor és informar-se’n a l’autoescola.
Per preparar les proves que cal superar per a l’obtenció del permís de conducció és habitual matricular-se en una autoescola. El centre d’aprenentatge facilitarà tota una sèrie de llibres i materials en diferents suports per tal que els futurs conductors puguin aprendre els conceptes teòrics de la millor manera possible.

Exàmens
Per a la majoria de permisos de cotxe i moto, l’examen teòric és comú i consta de 30 preguntes sobre seguretat vial i mecànica bàsica. És tipus test i l’examinat només pot cometre tres errors. Com a curiositat, fins a l’any 2012 el qüestionari de l’examen teòric s’elaborava a partir d’una base de dades amb 800 preguntes, les quals eren possibles de memoritzar pels cervells més privilegiats. Tanmateix, a partir del 2013, aquesta base va passar a ser de 15.500 preguntes.
Un cop aprovada la prova teòrica, els futurs conductors ja poden començar les classes pràctiques. Totes les autoescoles disposen de cotxes de doble conducció, on l’alumne porta el volant en primera instància però, al costat, l’instructor disposa d’uns pedals per poder controlar el vehicle. Cada alumne és diferent. N’hi ha que amb 15 pràctiques en tenen prou per obtenir el carnet, mentre que d’altres en necessitaran força més. El dia de l’examen pràctic, un examinador s’asseurà a la part del darrera i l’alumne haurà de demostrar les seves aptituds al volant durant uns 25 minuts. Serà important controlar els nervis per assolir una fita inoblidable.

Consells per buscar una bona autoescola
Tothom qui es vulgui treure el carnet de conduir s’adonarà que a Terrassa existeix una gran oferta d’autoescoles. No obstant això, cal tenir en compte una sèrie de paràmetres a l’hora de prendre una decisió que pot acabar sent molt important. En l’elecció del nostre centre d’aprenentatge per obtenir el permís de conduir cal que valorem que el preu no ho és tot. Actualment hi ha autoescoles “low-cost” que ofereixen preus molt baixos, però que no garanteixen la qualitat dels centres més experimentats. És recomanable consultar l’opinió d’amics i familiars per rebre consells fiables a través de l’experiència. També és molt aconsellable fer càlculs sobre el temps que cadascú pot tardar a obtenir la llicència. Cal tenir en compte que la matrícula té caducitat en el 82% de les autoescoles. D’altra banda, tampoc convé oblidar-se de l’IVA, ja que alguns centres no inclouen el 21% en els seus fulletons de publicitat, per tal d’aparentar una oferta més atractiva.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Noticias relacionadas