Els secrets que amaga l'art

"La migdiada"

03.09.2015 | 04:20
"La migdiada"
"La migdiada"

Vincent Van Gogh. (Zundert, Païssos Baixos, 30 de març de 1853-Auvers-sur-Oise, França, 29 de juliol de 1890). Van Gogh va néixer a Zunden i en assolir la maduresa es va convertir en un dels més grans exponents del post impressionisme. Va pintar al voltant de 900 quadres: sobre tot autoretrats, aquarel.les y també 1,600 dibuixos. La qualitat de l’0bra de Vincent van Gogh només va ser reconeguda després de la seva mort i avui és considerat un grand de la pintura.

Durant l’estada de al sanatori de Saint-Remy per motius de salut, Van Gogh va fer diverses versions d’obres de Millet, de qui era una gran admirador. Una d’elles és aquesta “Migdiada”. Va ser un dels últims  quadres que va crear abans de la seva mort i es troba actualment al Musée d’ Orsay a París.
A partir d’una xilografia en blanc i negre, Van Gogh va realitzar aquesta interpretació afegint-hi els colors i els aspectes tan personals de la seva tècnica impressionista.
En aquesta obra es pot apreciar una pinzellada incisiva i vigorosa, la brillantor de la llum i la bellesa del color amb l’ús de complementaris per destacar-ne uns sobre els altres: els tons taronges i grocs en contrast amb els blaus i violetes per obtenir una imatge plena de llum, vida i color.
Destaca també la composició en dos diagonals, la que marquen els camperols i la que formen el cel, el carro i les eines.
L’obra transmet serenitat i ens parla d’una vida humil i sacrificada, transformant la quotidianitat en objecte d’art.
Van Gogh va fer de la pintura la seva raó de viure. De naturalesa turmentada i amb una sensibilitat extrema, es refugià en el dibuix i la pintura per mostrar l’essència i l’emoció de viure.
“Les còpies de Millet potser són el millor que has fet i em fan creure que ens esperen grans sorpreses quan componguis amb figures” (Theo van Gogh, maig de 1890).

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook