GENT DT
Salut

Deixar de fumar és més fàcil a l´estiu

30.08.2015 | 04:20
Deixar de fumar és més fàcil a l´estiu
Deixar de fumar és més fàcil a l´estiu

Si us heu proposat destinar aquestes vacances a fer alguna cosa diferent, que us compensi, podeu aprofitar aquest temps de relax per deixar de fumar i veure com la vostra salut millora. Sembla molt fàcil dir-ho i difícil assolir el propòsit però els dies en què desconnecteu de les rutines estressants són els més propicis per començar a cuidar-vos i trencar, per exemple, amb un hàbit tan nociu. L´Agència de Salut Pública de Catalunya entén que deixar de fumar és una de les decisions més complexes que pot assolir una persona per tenir cura de la seva salut i protegir la del seu entorn. Però el fet que les vacances convidin a introduir hàbits saludables fa que en aquesta època de l´any es plantegin reptes com abandonar el consum de tabac.
El desig de passar a ser exfumador durant la resta de la vostra vida i el fet d´estar molt mentalitzats fan que fins i tot els fumadors més empedreïts vulguin abandonar completament aquest hàbit tan nociu. La millor manera de fer arribar a bon port l´èxit de deixar definitivament el tabac és la d´estar-ne convençut i demanar, si cal, consell o assessorament d´un professional de la salut, ja sigui un farmacèutic o el nostre metge de capçalera. Seguint un pla d´atac i unes estratègies lògiques es pot arribar a assolir l´objectiu. Per això aquesta decisió s´ha de prendre en uns dies de poca tensió com acostumen a ser les vacances.

La síndrome d´abstinència
Els primers dies sense tabac és possible que apareguin símptomes desagradables com un desig intens de fumar, irritabilitat, ansietat, sensació de gana, dificultat per concentrar-se o per dormir, deguts a la síndrome d´abstinència. Aquests, però, són símptomes passatgers, com recorden des de Salut Pública. Per forta que sigui aquesta dependència, les ganes de fumar no són eternes. El que sí que poden ser per sempre són els beneficis de deixar de fumar.
Hi ha moltes raons per alliberar-se del tabac, des de millorar la teva salut, la dels que t´envolten, l´aspecte de la pell, donar exemple als fills... fins a raons econòmiques.
Les millores que podràs obtenir renunciant a aquest hàbit nociu són infinites. Tindràs més energia i estaràs més àgil per caminar i pujar escales. El teu rendiment físic augmentarà.
Les teves dents recobraran la blancor i el teu alè deixarà de fer olor de tabac. També tindràs un aspecte més sa i els teus petons deixaran de fer gust a cendrer. El teu olfacte millorarà i podràs assaborir el gust dels aliments.
També aconseguiràs protegir el funcionament respiratori, cardiovascular i el teu sistema nerviós. A més a més, el més important de tot és que hi ha menor risc de patir càncer de pulmó, infart de miocardi i bronquitis crònica.
Per deixar de fumar també ajuda conèixer fets com que no és tan important el nombre de cigarretes que es fumen com el temps que fa que es fuma, i dades com la que indica que la concentració d´elements tòxics de la pol·lució de la ciutat és 400 vegades inferior a la concentració de contaminants que es desprenen del fum d´una cigarreta.
Cal recordar que hi ha evidència que l´ajuda personalitzada i presencial per part d´un professional de la salut incrementa les probabilitats d´èxit en el procés de deixar de fumar.
En definitiva, si prens la decisió de no consumir més tabac a la teva vida podràs donar una alegria a la teva parella o als teus pares. Seràs un bon exemple i, sobretot, aconseguiràs més llibertat i autoestima. A què esperes?

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Noticias relacionadas