Salut/Gent DT

Viatjar si, però sense sorpreses

02.08.2015 | 16:51
Les xancletes i el banyador no són, de vegades, l´únic que ens hem d´endur quan anem de vacances
Les xancletes i el banyador no són, de vegades, l´únic que ens hem d´endur quan anem de vacances

El banyador, les xancletes, la guia turística... Hi ha elements que són imprescindibles i que no poden faltar en la nostra maleta quan ens disposem a viatjar per vacances. Tot i això, hem de tenir molt en compte quin és el nostre destí, atès que hi ha països on s´ha de mantenir una cura especial al voltant de la salut, a causa de les seves condicions econòmiques i ambientals.
"La gent no està suficientment conscienciada sobre la importància de vacunar-se quan viatja a destinacions en les quals són necessàries determinades mesures preventives", ha dit a Efe el doctor José Antonio Pérez Molina, de la Unitat Tropical de l´Hospital Ramón y Cajal de Madrid. Amb l´inici de la crisi econòmica, entre els anys 2008 y 2009, es va produir una davallada en els casos de malalties que van importar els viatgers a Espanya. Però durant el 2010 van tornar a remuntar.
Val a dir que del total de les persones que se´n van de vacances el 10 per cent s´ha vist obligat a visitar el metge a la tornada per motius de salut, encara que la majoria per patologies lleus. Precisament, les malalties més habituals entre els viatgers a països exòtics són les menys greus, com ara diarrees, algunes patologies respiratòries o problemes cutanis. Això és a causa que al tròpic és molt comú que les ferides s´infectin més i hi hagi més problemes banals al pell, apunta el doctor Pérez Molina.
Entre les patologies més greus, la més freqüent és la malària, que es transmet a través de la picada d´un mosquit. Per això és important que es prenguin mesures preventives, com la utilització de peces de roba llargues, pastilles i repel·lents antimosquits, perquè és una malaltia que pot ser mortal.
L´any passat, els centres de vacunació internacional van atendre uns 220 mil viatgers i van subministrar prop de 300 mil vacunes. En total, segons dades del Ministeri de Sanitat, aquests centres van realitzar el 2014 unes 660 mil actuacions preventives individualitzades i van respondre 126 mil trucades telefòniques.
Enguany, la campanya oficial "La salut també viatja" recomana als viatgers que consultin un centre de vacunació un mes o un mes i mig abans de desplaçar-se a l´estranger en relació amb els possibles riscos sanitaris que hi ha en els seus països de destí.
"No es tracta d´alarmar, sinó d´informar, sobretot perquè la major part de les malalties es poden prevenir mitjançant les vacunes. Em refereixo a la grip o a l´hepatitis ´A´", explica el doctor José Antonio Pérez Molina.
En tot cas, si volem viatjar sense sorpreses aquests que vénen a continuació són alguns consells genèrics a tenir també en compte abans de marxar.

1. Gastroenteritis aguda
Es pot preveure consumint begudes embotellades, evitant el consum de carn i peix crus, pelant la fruita abans de consumir-la i portant a terme la higiene dental amb aigua d´ampolla.
2. Al·lèrgies i cremades solars.
Cal evitar l´exposició al sol entre les 12 del migdia i les 4 de la tarda. També és prudent exposar-se al sol de manera progressiva i utilitzar una crema amb factor de protecció solar.
3. Picades i mossegades.
Contra els insectes, fer servir els repel·lents corresponents i cobrir braços i cames, sobretot de nit. Davant possibles mossegades, no hem de sobreexcitar els animals.
4. Accidents domèstics.
Hem d´evitar desnivells al terra, fixar les catifes, il·luminar adequadament les habitacions i evitar els mobles on els nens petits puguin enfilar-se.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook