Augmenta la miopia en els menors de vuit anys per l'ús diari del mòbil

Augmenta la miopia en els menors de vuit anys per l'ús diari del mòbil

19.12.2019 | 04:00

Al voltant del 30% dels nens menors de 8 anys fa servir el mòbil tots els dies, cosa que fa que la seva graduació en miopia s'hagi incrementat en 1,75 diòptries els cinc últims anys, vuit dècimes més que les persones d'entre 17 i 27 anys, segons una enquesta del Col·legi Oficial d'Òptics i Optometristes de Catalunya (COOOC).

Aquesta enquesta, presentada aquest dimarts a Barcelona, ha registrat dades de 1.105 nens i nenes de tot Espanya i ha revelat que un de cada tres nens fa servir el mòbil o tauleta diàriament. Segons el president del COOOC, Alfons Bielsa, "el 19% fa servir les pantalles una o dues hores al dia", el doble del que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Bielsa ha revelat que quan una persona és miop de manera precoç, és a dir, quan és petit, li augmenta la probabilitat de tenir més diòptries en el futur. "Quan algú arriba a les cinc diòptries, se li s'eleva fins a vint vegades el risc de patir un despreniment de retina, i fins a cinquanta la probabilitat de patir maculopaties", ha detallat Bielsa, qui ha afegit "que cal evitar que els nens estiguin tantes hores davant d'una pantalla".

L'enquesta també ha revelat dades alarmants com que el 5,1% dels nens d'entre 0 i 8 anys enquestats, a través dels seus pares, passa entre dues i quatre hores a el dia davant d'una pantalla, el 10% mira el mòbil mentre menja, el 9'7% sempre ho fa en un restaurant, el 5,3% mira alguna pantalla a les fosques al llit i el 2,5% ho fa de manera freqüent.