El Clínic fa una cirurgia endoscòpica 3D de pròstata per primera vegada al món

El Clínic fa una cirurgia endoscòpica 3D de pròstata per primera vegada al món

17.12.2019 | 11:45

L'Hospital Clínic de Barcelona ha començat a fer cirurgies endoscòpiques en tres dimensions (3D) de pròstata per primera vegada al món, una tècnica que permet als cirurgians operar amb més precisió i sense tant sagnat, i amb la qual ja s'han fet 25 operacions amb èxit.

Aquesta tècnica pionera en 3D, la van presentar ahir a Barcelona el doctor Antonio Alcaraz, cap de Servei d'Urologia de l'Hospital Clínic, i el doctor Javier Sánchez, cirurgià del mateix servei.

Alcaraz ha explicat que aquesta nova tècnica s'ha aplicat, de moment, només en pacients amb hiperplàsia benigna de pròstata, un engrandiment de la pròstata que pateixen la meitat dels homes als 60 anys, i que és més elevada als 85 anys, amb un 90 per cent d'afectats.

A mesura que la glàndula de la pròstata augmenta, obstrueix amb el flux d'orina la uretra, la qual cosa incrementa la funció de la bufeta per eliminar l'orina, ha indicat el cap de Servei d'Urologia.

"Amb el temps, el problema s'agreuja i amb freqüència la bufeta no arriba a buidar tota l'orina, d'aquí la necessitat d'operar per eliminar i extreure l'excés de teixit que bloqueja la uretra", ha precisat.

Alguns símptomes freqüents de la hiperplàsia prostàtica benigna (HPB) són la necessitat d'orinar amb freqüència o urgència, augment de la freqüència de fer-ho durant la nit, dificultat per començar a orinar, o bé flux feble o que s'atura i torna a començar.