Els pares han d'estar alerta dels símptomes del nen davant una reacció al·lèrgica.
Investigacions

Els antibiòtics són la primera causa d'al·lèrgia a medicaments en nens

10.12.2019 | 13:32

Els antibiòtics constitueixen la primera causa d'al·lèrgia a medicaments en nens, segons les conclusions d'un estudi, de pròxima publicació, coordinat per la Societat Espanyola d'Immunologia Clínica, Alergología i Asma Pediàtrica (SEICAP).

Els resultats d'aquest treball també indiquen que l'antibiòtic implicat de forma més freqüent en al·lèrgia a medicaments és la amoxicilina, seguit de fàrmacs antiinflamatoris, com el ibuprofeno.

La amoxicilina s'indica habitualment en infeccions respiratòries, de gola i oïda mentre que els antiinflamatoris són d'indicació comuna per a febre, dolor o inflamació davant cops o caigudes.

L'estudi, multicèntric prospectiu, ha estat realitzat pel Grup de Treball d'Al·lèrgia a Medicaments de la SEICAP, al costat de més de 30 unitats d'al·lèrgia pediàtrica de tota Espanya. Per a aconseguir aquestes i altres conclusions, han estat estudiats prop de 1.500 nens, que van ser portats pels seus pares a consulta davant la sospita diagnòstica d'al·lèrgia a antibiòtics.

La SEICAP explica que l'al·lèrgia a antibiòtics sol ser motiu freqüent de consulta en pediatria, fins al punt de representar al voltant del 10% de les consultes totals en les unitats d'al·lèrgia pediàtrica. No obstant això, el diagnòstic només és confirmat en el 7-8% dels casos.

Davant la sospita d'al·lèrgia, la mesura prioritària que han de prendre els pares és acudir al seu pediatra, que indicarà el tractament immediat segons els símptomes i gravetat i derivarà al pediatre al·lergòleg per confirmar o descartar l'al·lèrgia al medicament. A més, pares i pediatres han d'anotar els intervals de temps des de l'administració del fàrmac fins a l'aparició dels símptomes, així com descriure'ls. És també de gran ajuda aportar fotos de la reacció cutània que s'ha produït.