Un nen es connecta al televisor. Els anuncis que més veu són de productes d'escàs valor nutritiu.

Els anuncis alimentaris més vistos pels infants són de productes d'escàs valor nutritiu

05.12.2019 | 12:50

Més del 40% dels infants espanyols són obesos o tenen sobrepès, dada que situa Espanya al capdavant d'Europa en obesitat infantil. Un dels fronts que cal atacar per a afrontar un problema de salut pública que és multifactorial és la publicitat alimentària adreçada a menors. Ho evidencia un estudi publicat en accés obert a la revista Nutrients, de tres investigadores, dues de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i una de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Les expertes recomanen més control sobre els anuncis de productes de baix valor nutritiu i més restriccions per al conjunt de normes que autoregulen la publicitat alimentària adreçada als infants.

Les tres investigadores van analitzar durant tres anys, del 2016 al 2018, els anuncis emesos en la franja horària més vista pels infants de 4 a 12 anys. En primer lloc, van analitzar la qualitat nutricional (l'etiqueta Nutriscore, un codi de colors que indica si els aliments són més o menys saludables) dels productes dels espots més vistos, 905, i de 300 campanyes televisives. Després, van correlacionar el valor nutricional amb l'estratègia discursiva que s'havia fet servir com a reclam publicitari.

Els anuncis més vistos corresponen majoritàriament a productes alimentaris de poca qualitat nutritiva, "cosa que de cap manera ajuda a prevenir l'obesitat entre aquesta població", exposa Montaña.