Columna sana, qualitat de vida

Columna sana, qualitat de vida

22.10.2019 | 18:40

El 16 d'octubre de cada any se celebra el Dia Mundial de la Columna Vertebral, una jornada que pretén conscienciar les persones sobre els trastorns de la columna, que incideixen de forma ascendent en els ciutadans i preocupen a les organitzacions de salut de tot el món pel seu alt nivell de patiment en la població i de deteriorament de la qualitat de vida.

Els problemes d'esquena ocupen un lloc destacat entre les malalties més comunes. No en va, s'estima que el 80% de la població mundial pateix dolor d'esquena o coll durant períodes relativament extensos de la seva vida. A més, el 50% de la població activa sofreix dolor cervical o d'esquena almenys una vegada a l'any. Constitueix una de les causes més freqüents de baixa per malaltia laboral i la segona raó més freqüent de visites al metge, després del refredat comú.

Els tècnics apunten a la necessitat de mantenir en moviment la columna vertebral, en tant que dels 33 ossos que la conformen, 24 són mòbils i el disseny en general del conjunt funciona millor com més es mou al llarg de la vida.

En aquest sentit, el Consell General de Col·legis de Fisioterapeutes d'Espanya (CGCFE) recorda la importància de tenir una cura adequada de la columna vertebral per mantenir una bona qualitat de vida i evitar lesions i dolors.

El president del CGCFE, Miguel Villafaina, explica que "les persones que mantenen males postures i no fan activitat física són més vulnerables a patir alteracions de la columna acompanyades de dolor". "Afortunadament", ha afegit, "està acreditat científicament que aquests problemes es poden evitar i millorar a través de tractaments fisioterapèutics".

Els problemes més habituals en la columna vertebral són les àlgies vertebrals (dolors que no corresponen a cap lesió anatòmica), els trastorns de la postura com ara l'escoliosi (quan la columna vertebral presenta una curvatura lateral anormal), la cifosi (una curvatura exagerada cap endavant de l'esquena), la hiperlordosi (un augment de la curvatura de la columna vertebral constant i involuntari, és a dir, estructural) i patologies com les hèrnies discals i trastorns mecànics per mal ús o per desús de la musculatura, o els traumatismes.

Per sort, des de la fisioteràpia, es realitzen diversos tractaments per pal·liar les lesions de columna. A més, es duen a terme diverses campanyes de conscienciació des d'edats primerenques, amb programes de salut que ensenyen als nens, per exemple, a portar adequadament la seva motxilla escolar i a mantenir una postura correcta quan estan asseguts.

Amb aquestes campanyes de sensibilització i conscienciació, els fisioterapeutes confien a ensenyar des de la infància a mantenir una postura correcta i evitar complicacions, ja que els problemes de columna afecten directament a la salut de la població, a la seva activitat laboral, social i familiar i fins i tot poden interrompre el son. A més, també poden ser causants de diverses malalties i discapacitats.

El CGCFE també recorda que pràctiques específiques de la columna vertebral com l'osteopatia, la quiropràctica o el quiromassatge estan reconegudes legalment a Espanya com a coneixements propis de la fisioteràpia, per la qual cosa només pot aplicar-les a pacients de manera legal un fisioterapeuta, d'acord amb la legislació vigent.

El CGCFE puntualitza que nombrosos ciutadans acudeixen a aquests "suposats professionals (osteòpates, quiromassatgistes i quiropràctics) que realitzen intrusisme en la fisioteràpia i, posteriorment, pateixen un agreujament de les seves malalties o molèsties de columna".

"La fisioteràpia és una disciplina regulada i col·legiada, i buscar altres alternatives pot suposar un risc sanitari, ja que persones sense formació ni qualificació legal s'atreveixen a tractar la columna de persones; per la qual cosa recordem a la població que pot denunciar aquestes activitats d'intrusisme en la fisioteràpia a través dels col·legis professionals de fisioterapeutes i de la plataforma web www.stopintrusismosanitario.com", destaca el president del CGCFE.

Les persones que mantenen males postures i no fan exercici són més vulnerables a patir problemes de columna i dolor. El Consell General de Col·legis de Fisioterapeutes d'Espanya recorda la importància de tenir una cura adequada de la columna vertebral per mantenir una bona qualitat de vida.